Afbeelding
Foto:

Goede voornemens voor 2019?

TWENTE - De meerderheid van de Nederlanders start het nieuwe jaar met goede voornemens. We beginnen het jaar met een schone lei en stellen onszelf doelen voor het komende jaar. Maar hoe gaan we deze goede voornemens volhouden?

De sportscholen staan alweer klaar met speciale aanbiedingen. Het begin van het jaar is voor velen ook de aftrap van een sportschoolabonnement. Meer sporten is namelijk een van de meest gekozen goede voornemens voor zowel mannen als vrouwen. Anderen die vaak voorkomen zijn stoppen met roken of gezonder eten. Allen heel positief, maar het belangrijkste is wel om deze goede voornemens ook vol te houden. Helaas worden deze meestal al overboord gegooid voordat januari goed en wel ten einde is.


Volhouden
Het volhouden van goede voornemens blijkt keer op keer moeilijker dan het bedenken ervan. Dit heeft vooral te maken met discipline. Het vervallen in oude gewoontes is heel gemakkelijk. Daarnaast starten we in een wel heel lastige tijd. De januarimaand lijkt gevoelsmatig al erg lang te duren met z'n korte dagen, weinig zonlicht en de drukke decembermaand nog maar net achter de rug. Er zijn wel manieren om je voornemens vol te houden. Kies bijvoorbeeld maar een voornemen waar je je op richt. Zorg ook dat dit haalbaar is. Een kleine, geleidelijke verandering is makkelijker vol te houden dan een drastische wending.


Kleine stappen
Daarnaast helpt het om je doelen per maand op te delen. Zo zijn de doelen makkelijker te behalen en kan je per maand bekijken of je er een stapje bij kunt doen als het goed gaat. En als dat niet zo is, is het niet onverstandig om jezelf juist wat meer tijd en ruimte te geven. Jezelf belonen voor wat wel goed gaat werkt nog altijd beter dan letten op wat (nog) niet lukt!