Afbeelding
Foto:

Hondeneigenaren vragen om begrip rond oud en nieuw

TWENTE - Waar een groot deel van het land de komende dagen uitkijkt naar het afsteken van vuurwerk, is het voor sommigen een grote angst.. Hondeneigenaren vragen nu om meer begrip voor hun bange honden. Dit doen ze met een filmpje.

Met een filmpje dat wordt verspreid via Youtube en sociale media wil Dogtime, dat zich specialiseert in video's over hondengedrag, aandacht vragen voor het probleem van vuurwerkangst. Veel honden zijn bang voor vuurwerk. Dat dit impact heeft op hun en hun eigenaren rond de jaarwisseling is geen verrassing. De verschillende hondeneigenaren die aan het woord komen vertellen echter dat de gevolgen groter zijn dan men denkt. Een hond die zich in paniek in de badkamer verschuilt, die soms een hele dag niet naar buiten durft om te plassen of een hulphond die maandenlang niet kon worden ingezet vanwege vuurwerkangst.


Meer begrip
De makers van het filmpje vragen voor meer begrip door de boodschap te verspreiden. Dit wordt tot nu toe ook veelvuldig gedaan, vooral door huisdiereigenaren met bange viervoeters. Want niet alleen honden hebben last van vuurwerkangst. Ook veel katten, knaagdieren en paarden zijn van nature angstig voor vuurwerk en kunnen in paniek raken.


Illegaal afsteken
Een deel van het probleem ligt in het illegaal afsteken: er wordt nog steeds veel vuurwerk afgestoken op momenten dat dit nog niet mag. Er wordt verteld dat juist het onverwachte geknal, buiten de toegestane tijden, funest zijn voor bange dieren. Hierdoor houdt het probleem voor hen soms wel een hele maand aan. Officieel mag vuurwerk op 31 december vanaf 18.00 uur worden afgestoken. Dit mag tot 1 januari 02.00 uur. Het filmpje is te bekijken via de volgende link: https://youtu.be/TVjLywCykOw