Afbeelding
Foto:

Vuurwerk afsteken, wat zijn de regels?

TWENTE - Binnenkort sluiten we het jaar weer af, en dat gaat gepaard met veel vuurwerk. Amusement voor velen, maar er zijn wel regels aan verbonden. Maar wat mag er nou precies, en wat niet?

De belangrijkste regel is wel de tijden waarop het vuurwerk afgestoken mag worden. Sinds enkele jaren is dit tijdsvak ingekrompen. Vuurwerk mag alleen worden afgestoken op 31 december vanaf 18.00 uur tot 02.00 uur op 1 januari. De (ver)koop mag op 28, 29 en 31 december. Er mag alleen vuurwerk gekocht worden dat voldoet aan de Nederlandse wet. Om hier zeker van te zijn koop je je vuurwerk het beste bij een officieel verkooppunt in Nederland. Het moet een Nederlandse gebruiksaanwijzing hebben en een CE-keurmerk.


Minimumleeftijd
Afhankelijk van het soort vuurwerk moet degene die het afsteekt 12, 16 of 18 jaar zijn. Deze leeftijd moet op de verpakking zijn aangegeven.


Carbidschieten
Vooral in deze regio is het carbidschieten erg in trek. Gemeentes hebben zelf regels opgesteld om dit in goede banen te leiden. In de meeste gemeentes mag het carbidschieten op oudejaarsdag van 10.00 uur tot 02.00 uur nieuwjaarsnacht. Je mag alleen schieten met melkbussen met een maximale grootte van 40liter en met niet meer dan 10 melkbussen naast elkaar. Carbidschieten mag tevens alleen buiten de bebouwde kom, minimaal 100 meter van huizen af en in een zichtbaar afgezet gebied. Vervolgens mag lang niet alles worden afgeschoten, een bal is de meest veilige optie en toegestaan. Carbidschieten mag alleen gedaan worden door personen van minimaal 18 jaar oud die niet onder invloed zijn van alcohol. De precieze regels kunnen verschillen per gemeente, dus bekijk altijd welke regels er gelden in jouw regio.


Overtredingen
Het overtreden van deze regels wordt steeds strenger aangepakt. Afhankelijk van de overtreding volgt er een flinke boete of zelfs een gevangenisstraf. In sommige gevallen krijgen jongeren (12-18 jaar) een Halt-straf bij een overtreding met vuurwerk. Ook moeten de gemaakte kosten vaak vergoed worden door de schuldige.