Afbeelding
Foto: Wineke Onstwedder

Leerlingen 't Noordik naar finale NK Debatteren

ALMELO - Een mooie prestatie van de leerlingen van 't Noordik tijdens de eerste voorrondes van het NK Debatteren leverde ze een zevende plaats op. Hiermee slepen ze een ook een uitnodiging in de wacht voor het Nederlands Kampioenschap dat zal plaatsvinden op de Universiteit Utrecht.

De scholieren waren voor de voorrondes te gast bij het Gymnasium Camphusianum in Gorinchem. Naast hen waren in totaal nog zo'n 80 scholen aanwezig die meedoen aan dit kampioenschap. Tijdens het kampioenschap moesten de leerlingen een stelling verdedigen of juist tegenspreken. Hoewel ze van te voren de stellingen te horen kregen en hierop konden voorbereiden, kregen ze pas vlak voor aanvang te horen of ze voor- of tegenstander waren in het debat. De onderwerpen tijdens de voorrondes gingen onder andere over de rechten van de LHBTI-gemeenschap in andere landen, de prijs van alcoholische producten, voetbalrellen en het aftreden van politica.


Debat stimuleren
Het Nederlands kampioenschap debatteren wordt al sinds 1998 georganiseerd door het Stichting Nederlands Debaat Instituut. Dit doen ze om te stimuleren dat leerlingen leren om overtuigend te spreken en goed te leren luisteren. Door het debatteren op een speelse manier aan te leren op jonge leeftijd worden deze vaardigheden meegegeven aan de jeugd. Inmiddels mag het NK Debatteren zich het grootste parlementaire debatcompetitie voor leerlingen in Nederland.


Finale
Voor de finale van het Nederlands kampioenschap mogen de leerlingen van 't Noordik op zaterdag 26 januari nogmaals optreden. Dit keer zullen ze naar de Universiteit Utrecht moeten waar de beste scholen het tegen elkaar opnemen in een zinderende finale. Behalve de 10 scholen die zich in deze voorrondes wisten te kwalificeren zullen er uit de twee andere voorrondes ook ieders 10 scholen een uitnodiging ontvangen voor de finale in Utrecht. Daarnaast worden er twee wildcards weggegeven voor scholen die net naast de finaleplek grepen. In totaal zullen er daarom 32 scholen meedoen aan de finale.