Afbeelding
Foto:

Betere voorlichting over vuurwerk-risico voor de jeugd

TWENTE - Hoewel de jaarwisseling nog even op zich laat wachten, horen we al wel aardig wat vuurwerk in de Twentse straten op dit moment. Het knalwerk heeft een bijzonder grote aantrekkingskracht op de jeugd, met alle gevolgen van dien. Gelukkig is er steeds meer voorlichting gericht op kinderen en jongeren.

Op de Twentse scholen worden de komende tijd weer gastlessen gegeven over de gevaren van vuurwerk en de regels. Onder meer de brandweer, politie en andere organisaties hopen kinderen en jongeren zo een veilige jaarwisseling te kunnen bieden.

Risk Factory
Naast de voorlichting op scholen is ook de Risk Factory begonnen met voorlichting over vuurwerk. De Risk Factory is onderdeel van de Twente Safety Campus op het terrein van de luchthaven Twente. Schoolklassen konden hier al terecht voor voorlichting over onder meer brandgevaar en rijden onder invloed. Geen saaie lessen, maar vooral veel zelf zien en ervaren. Afgelopen woensdag werd ook het nieuwe lesprogramma over vuurwerk-veiligheid in gebruik genomen.

Realistisch beeld
De afgelopen weken werd druk gewerkt om dit klaar te stomen voor het vuurwerkseizoen. Hierbij ligt de nadruk op realisme en zelf ervaren wat de gevolgen zijn wanneer er iets mis gaat met het afsteken van vuurwerk. Leerlingen krijgen dan acht praktijksituaties voorgeschoteld met advies over hoe zij veilig moeten handelen. Het programma is een samenwerking tussen de brandweer, politie, revalidatiecentrum het Roessingh en het Medisch Spectrum Twente. Zo krijgen kinderen voorlichting van een oogarts waarbij ook praktijkvoorbeelden getoond worden. Ook krijgen ze een spalk zodat één van de handen niet meer goed bruikbaar is. Zo moeten zij dan diverse dagelijkse handelingen uitvoeren zoals hun veters strikken of schrijven; een duidelijke reminder wat ernstig letsel met je kan doen.

Goede ervaringen
Deze benadering bleek bij andere voorlichtings-thema's al erg succesvol. Bij het proefdraaien met dit programma gaven de kinderen de scenario's gemiddeld een ruime 9. Ze gaven aan echt wat geleerd te hebben. De hoop is dat ze dit nu ook in de praktijk brengen op een veilige manier. Jaarlijks komen zo'n 450 mensen op de eerste hulp terecht als gevolg van vuurwerkletsel. Niet zelden gaat het om blijvende schade.

Handhaving
De politie is natuurlijk ook alert op overtredingen van de regels door de jeugd en anderen. Zo is het formeel alleen toegestaan om vuurwerk af te steken tussen oudjaarsdag 18.00 uur en 1 januari, 02.00 uur.