Afbeelding
Foto:

Nog betere vaatzorg ZGT

ALMELO - Voortaan kunnen de vaatchirurgen en radiologen van ZGT nog preciezer te werk gaan bij het opsporen en opereren van bloedvaten. ZGT locatie Almelo beschikt nu over een hybride operatiekamer, voorzien van een unieke robotarm en een hypermodern beeldvormingssysteem, waardoor vaatpatiënten met de nieuwste technieken geholpen kunnen worden.

In een hybride operatiekamer worden de traditionele operatiekamer en de geavanceerde röntgenkamer samengevoegd. Volgens vaatchirurg Joost Botman operatiekamer geschikt om vaatpatiënten te opereren: "Met deze operatiekamer zijn we in staat om heel nauwkeurig de bloedvaten in beeld te brengen. De vaatchirurg en de interventieradioloog werken hierbij nauw samen." De interventiekamer is tevens verhuisd naar het operatiecomplex van ZGT Almelo. Tussen deze angiokamer en de hybride OK is een bijbehorende bedienruimte gebouwd waar alle benodigde materialen en computers aanwezig zijn voor de laboranten.

Volledig roterende robotarm
Op de hybride OK van ZGT hebben de specialisten de beschikking over de ARTIS Pheno van Siemens Healthineers. ZGT is het eerste ziekenhuis in Nederland dat gebruik maakt van deze robot. Dit angiografische systeem is voorzien van een robotarm die volledig om de patiënt kan roteren, wat het mogelijk maakt zowel een 2D- als 3D-weergave te creëren tijdens bloedvatonderzoeken.

Eén vaatteam
Mocht het tijdens de ingreep voorkomen dat het niet met röntgenbeeldvorming voldoende lukt om een bloedvat via de lies te repareren 'van binnenuit', dan kunnen de vaatchirurgen naadloos overschakelen op de mogelijkheid tot een klassieke chirurgische operatie. Wanneer er aansluitend een adequate radiologische procedure of een gewone operatie nodig is, bijvoorbeeld aan een slecht genezende wond, kan dit direct worden uitgevoerd. "Voorheen richtten de vaatchirurgen en de radiologen zich meer op hun eigen expertise. Met de hybride operatiekamer wordt de samenwerking veel intensiever. Samen met een aantal andere zorgprofessionals worden we één vaatteam, waarin het beste van alle disciplines nog verder naar voren komt. Dit ten gunste van onze patiënten." Door aaneengesloten behandelingen in één keer uit te voeren in de hybride-operatiekamer voorkomt het ziekenhuis dat mensen meerdere keren onder het mes moeten. Met minder opnames, minder risico op complicaties en natuurlijk een positievere uitkomst voor de patiënt.

Toonaangevende vaatzorg
De komst van de hybride operatiekamer past in de filosofie van het ziekenhuis. ZGT is op het gebied van diabetische voetwonden internationaal gezien al toonaangevend. Daarnaast worden er jaarlijks meer dan 100 aorta-operaties verricht in ZGT. Hiermee behoren we tot de top 5 grootste vaatchirurgische afdelingen in Nederland. Complexe vaatpatiënten hoeven zodoende niet naar andere delen van het land om geholpen te worden", besluit Kraai. ZGT heeft dit jaar het Vaatkeurmerk èn het Spataderkeurmerk ontvangen van de Hart- en Vaatgroep.