Afbeelding
Foto:

Nederland is nog niet klaar voor de wolf

TWENTE - Het lijkt erop dat we ons moeten voorbereiden op de wolf die zich in Nederland vestigt. Was een wolf in ons land enkele jaren geleden nog het nieuws van de dag, tegenwoordig worden er meerdere zichtmeldingen gedaan in verschillende delen van het land. Wolven zorgen voor overlast bij boeren waar ze jagen op vee. Maatregelen hier tegen moeten worden gevormd in het zogenaamde wolvenplan, maar dit komt nog niet van de grond.

Veehouders lijden verlies door wolven die hun vee verwonden of doodbijten. Wie verantwoordelijk is voor de financiele gevolgen hiervan is nog onduidelijk. Veehouders pleiten voor een vergoeding waar ze voor in aanmerking komen als hun vee is getroffen door een wolf. Met alle provincies en verschillende organisatie wordt het zogenaamde wolvenplan met enige haast opgesteld. Deze stond in de planning voor volgend jaar, maar de wolf vestigt zich sneller dan verwacht in ons land.


Discussie
Over de inhoud van het plan wordt nog altijd gediscussieerd. Het huidige plan lijkt bij niemand in de smaak te vallen en laat nog te veel onduidelijkheid over. Zo zouden boeren alleen gecompenseerd worden als hun vee wordt aangevallen ondanks dat hun leefgebied omheind was en beschermd tegen de wolf. Zij achten het niet realistisch om alle gebieden waar schapen lopen te voorzien van een hek. De LTO vreest dat veel veehouders er daarom voor zullen kiezen om afstand te doen van hun schapen.


Toenemend probleem

De verwachting is dat het aantal wolven in Nederland alleen maar zal toenemen. In 2013 werd voor het eerst melding gedaan van een aangereden dier dat leek op een wolf. Daarvoor was Nederland "wolvenvrij" sinds 1869! Ook in Twente zijn wolven gesignaleerd. In 2016 werd een wolf gespot in Beuningen en in februari van dit jaar wist iemand een wolf te fotograferen in de buurt van Almelo. De wolf kreeg in 2014 de status van beschermde diersoort in Nederland, waardoor hij niet afgeschoten mag worden. Toch laait de discussie op of afschot in sommige situaties noodzakelijk is. Andere maatregelen waar aan gedacht wordt is het aanbrengen van schrikdraad aan de omheining van schapen of het inzetten van kuddewaakhonden. Ook het wolvenplan en de inhoud ervan zal nog lang onderwerp van discussie blijven.