Afbeelding
Foto:

Veganistisch eten in Twente

TWENTE - November is Wereld Veganisme Maand en daarom is 1 november uitgeroepen tot Wereld Veganismedag. De levensstijl raakt steeds meer geaccepteerd in Europa en ook in Nederland zie je steeds meer veganistische eetgelegenheden in het straatbeeld verschijnen. Maar hoe zit dat eigenlijk in Twente? Kun je hier een beetje goed terecht in restaurants als veganist?

Er zijn geen exacte cijfers beschikbaar als het op veganisme in Nederland aankomt. Wel deed het Sociaal Cultureel Planbureau in 2016 een schatting van het aantal veganisten in Nederland en kwam daarbij tot een aantal van 50.000 tot 70.000. Twintig jaar geleden waren dat er nog maar rond de 16.000. Er is dus een groei te zien van het aantal mensen dat als veganist door het leven gaat.

Schaars, maar mogelijk
Als je online zoekt naar veganistische hotspots in Nederland, moet je het al gauw westelijker en zuidelijker zoeken. In Overijssel zijn een stuk minder veganistische eettentjes te vinden. Ook al zijn er in Twente nauwelijks tot geen uitsluitend veganistische restaurants te vinden, er zijn wel meerdere eetgelegenheden waar veganistische opties op de kaart staan of waar men rekening kan houden met iemand veganistische wensen. Vegan Twente is een groep veganisten in Twente die regelmatig met elkaar eet in diverse restaurants en mensen wil informeren over de veganistische opties in de regio. Op hun website is tevens een lijst te vinden van restaurants waar men terecht kan voor veganistische opties. Deze lijst is te vinden via: www.twentevegan.nl/veganintwente.

Adresjes
Van Enschede tot Almelo, op meerdere plekken in Twente zijn er wel adresjes te vinden waar je terecht kunt met een plantaardig dieet. In Enschede zijn bijvoorbeeld ETN Saladebar, Het Paradijs, SamSam en De Basis aanraders volgens Twente Vegan. Ook kan men terecht bij Proefpuurplaza in de Ecoplaza, de biologische supermarkt. Ook Bagels & Beans, De Broodbode, restaurant ONS en Ecocentrum Emmastraat zijn populaire adressen. Veruit de meeste eetgelegenheden op de lijst zijn in Enschede, maar ook in omliggende plaatsen zijn adresjes te vinden. Zo kan men in Hengelo terecht bij Bombay spice, in Almelo bij Nielz, in Boekelo bij De Buren en in Losser bij Hotel Restaurant Savenije. Ook staat restaurant De Stiftschuur in Weerselo, restaurant Prosecco in Vroomshoop, 't Wapen van Markelo in Markelo en Droste's herberg in Tubbergen op de lijst.

Wensen doorgeven
Ook al is het aanbod van veganistische eettentjes een stuk geringer dan in het westelijke deel van het land, toch kun je in Twente goed terecht bij diverse eetgelegenheden als veganist. Wel is het raadzaam van tevoren je veganistische wensen door te geven aan het restaurant zodat hier optimaal rekening mee kan worden gehouden.