Afbeelding
Foto:

Nederlanders te vaak slachtoffer cybercriminaliteit

TWENTE - Nederlanders zijn zich nog te weinig bewust van de risico's die zij lopen op internet. De afgelopen tijd staat het risico van digitale criminaliteit weer volop in de belangstelling. De gemiddelde Nederlander denkt hier echter niet vaak bij na. Neta als veel andere criminaliteit is de gedachte vaak dat het een ander overkomt. En dan ben je juist kwetsbaar...

Cybercriminaliteit kent vele vormen. Zo zijn de meeste Nederlanders inmiddels bekend met het fenomeen phishing, wat staat voor 'vissen'. Criminelen proberen u dan diverse bank- en persoonsgegevens afhandig te maken. Zij doen dit vaak door u een mail te sturen en zich voor te doen als een andere organisatie, zoals uw bank, belastingdienst, het CJIB of andere vormen van autoriteit. Het belangrijkste advies is: wanneer iemand u in de mail vraagt om dingen in te vullen of vertrouwelijke gegevens door te geven - doe dit niet.

Identiteitsfraude
Ook identiteitsfraude ligt op de loer. Met de gegevens die criminelen krijgen kunnen ze vaak namelijk nog meer dingen doen. Een vlotte babbel en de juiste paar gegevens doorgeven kan ervoor zorgen dat een gewiekste crimineel toegang krijgt tot verdere belangrijke zaken zoals uw bankrekening of webwinkel-accounts. Zo kwam het de afgelopen jaren vaker voor dat criminelen accounts bij webwinkels over konden nemen en zich zo producten toe kunnen laten sturen. Ze onderscheppen dan de verzendbevestigingen in uw email, zodat u hier niet van op de hoogte bent.

Sterk wachtwoord
Het belangrijkste advies om problemen te voorkomen: gebruik voor iedere website en toepassing een ander en sterk wachtwoord. Je wil ze de kost niet geven, de Nederlanders die als wachtwoord nog steeds 'wachtwoord' of '1234' gebruiken. Gelukkig forceren steeds meer websites om in ieder geval een moeilijker, lastig te raden wachtwoord te nemen. Een combinatie van hoofd- en kleine letters, cijfers, leestekens en een creatieve misspelling hier en daar zorgt ervoor dat uw wachtwoord moeilijk te raden is voor mens en machine.