Afbeelding
Foto:

Nationale diabetes dag

TWENTE - Woensdag 14 november is het nationale diabetes dag. Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd en is vaak de oorzaak van vele hart- en vaatziekten of blindheid.

In Nederland hebben ruim 1,2 miljoen mensen diabetes. Op deze dag wordt er aandacht besteed aan de toenemende groei en de sociaal-maatschappelijke en economische gevolgen van diabetes.

Soorten diabetes
Er zijn verschillende types diabetes namelijk type 1 en type 2. De meest voorkomende van deze is diabetes type 2. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dit is het hormoon dat de bloedsuiker regelt, deze is onzichtbaar en kan daardoor zijn werk niet doen. Hierdoor blijft er te veel suiker in je bloed zitten.

Verklein de kans
Een gezonde leefstijl kan de kans op diabetes al enorm verkleinen. Denk hierbij vooral aan gezond eten, niet roken, zorgen dat je op gezond gewicht blijft en bij overgewicht zorgen dat u iets afvalt. Dit geldt alleen voor diabetes type 2, type 1 is namelijk niet te voorkomen.

Complicaties
Bij diabetes komen ook lichamelijke complicaties kijken, dit kunnen problemen zijn met uw zenuwen, maag en darmen, hart en bloedvaten en andere vervelende lichamelijke klachten. Om deze complicaties te voorkomen helpt het als u een stabiele bloedsuikerspiegel heeft. Verder helpt het ook dat u gezond leeft en regelmatig bij de huisarts langs gaat voor een controle. Belangrijk is om dan uw bloedsuiker, voeten, bloeddruk en bloedvetten, nieren en ogen te laten controleren. Ook is het wanneer je diabetes hebt erg belangrijk om elk najaar een griepprik op te halen, zo voorkom je dat je griepcomplicaties krijgt zoals een longontsteking.

Eten met diabetes
De feestdagen komen er weer aan, maar wat betekend dat eigenlijk voor mensen met diabetes? Je hoeft geen speciale producten te kopen, het is wel handig om te zorgen dat de gerechten apart gereserveerd worden. Hierdoor kan iedereen het zelf opscheppen en kan iedereen kiezen hoeveel hij wilt opscheppen. Een kleine tip: spaar geen trek op en neem kleine porties. Wees kieskeurig met wat je neemt en geniet extra van de dingen die je écht lekker vindt.