Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Heidelberg

Oonze fietsvakaantie gong dit joar noar de Duutse wienstroate in de mooie strekke Pfalz. Oonze oetvalsbasis was um precies te wean Neustadt an der Weinstrasse. Viej warn der an ´t eande van augustus, de wiendruwe höngen nog in florissante trösse an de wienstökke. De 'Weinstrasse' maken zik op vuur de wienfeesten en 'n oogst. Met zonnen heten zommer zal 2018 vermoedelijk een topjoar worden.

De Pfalz wordt vanweage eure ligging ook wal het Toscane van Duutslaand e neumd. Det is miskien wat oawerdrewen, mear leenks en rechts kòj der toch trekjes van zeen, de flurige kluren van de huuze, de belmeunige hangende veansters, smalle, steale ströatjes, menukaarten en nog völle mear.
Ene van de fietsbestemmingen was Heidelberg. Non jea, as calvinistischen Riessender heure viej elken zöandag in de leardienst preaken oet ´den geliefden´ Heidelberger, dus dachen viej det doar toch wal wat zichtboar van zol wean. Niks van woar dus. Heidelberg is ne hele mooie stad.

Vuur de seculiere wearlnd bekeand met een prachtig historisch centrum, het in het oge vallende Heidelberger Slot boawen op een boarg. Heidelberg is biej de bouwvakkers oonder oons bekeand van 'n Portlaander cemeant en is vanzelf bekeand met de mooie ligging an de Neckar met doar oawerhen de Alte Brücke en de Heiliggeistkirche.

Viej heb ezoch en noavroangn, mear van Zacharias Ursinus en Caspar Olevianis dee at hoogstpersoonlijk via de toenmalige (1583) Keurvorst van de Pfalz opdracht hebt ekregen um een eenvoudig learbeukn op te stellen met zaken angoande het woare geleuwe, vernem iej niks. En ook Google löt het smearig ofweetn. Tóch veunde viej in dee prottestaantse Heiliggeistkoarke een klean vot-emoffeld brödje det dee koarke de ´Geburtsort´ was van de Heidelberger Catechismus en doarbiej de tekst dat det ´bis heute de wichtigste Bekenntnisschrift der weltweiten reformierten Kirche´ was.

Mear det was ook alns wat oons herinneren an 'n catechismus. Wat zol det toch wean? Ach, ik kon het weten: viej warn een poar joar geleden vuur een interview in 'n Roskam biej een Eanterse pastoor Antoon Korterik. Viej spreuken der um op an det fealijk nooit wat van det Concilie van Trente was herrop. Korterik reageerden toen op ne hele biejzeundere manere. "Loat ieleu non zöandag 30 in tact, dan loate viej alns van 't Concilie van Trente stoan.

Dee historische documeanten zeent heel meuilijk te veraanderen. Det hóóf ook nit, want viej zeent der oawerhen-egröaid. Mear miskien zolle viej in ne vootnote können vermeelden hoe a'w der op dit momeant oawer dachen." Kuiert miej dus nit van oecumene. Neamp nit vot det ne fietsvakaantie - mits a'j good wear hebt - an te roaden. En een betjen de geschiedenis noakieken is nooit verkeerd.