Afbeelding
Foto:

Dierenbescherming over verantwoord vlees

TWENTE - Er komt steeds meer aandacht voor het eten van vlees, en het leven dat deze dieren hebben voor ze op ons bord belanden. Niet meer dagelijks vlees eten zou beter zijn voor ons milieu, maar ook de bioindustrie bestrijden. Supermarkten en fabrikanten voldoen steeds meer aan deze vraag.

Een flexitariër kon wel eens de toekomst hebben: het is iemand die vlees niet volledig heeft afgezworen, maar wel flink verminderd. Het vlees is bij voorkeur biologisch of met een beter leven-keurmerk. Dit keurmerk van de Dierenbescherming geeft consumenten in een oogopslag een idee van het leven dat een dier had voordat het vlees in de supermarkt terecht kwam.

Beter leven
Het keurmerk wordt opgedeeld in drie groepen: 1, 2 en 3 sterren. Hoe meer sterren, des te beter het leven van het dier was. Wat de sterren precies inhouden is bij veel mensen echter niet bekend. De dierenbescherming informeerde onlangs over de herkomst van kippenvlees met 1 ster. Ook dit vlees geniet al voordelen ten opzichte van de kiloknallers. Het vlees is afkomstig van een kippenras dat niet extreem snel groeit, de zogenaamde plofkip. De kippen leven 2 weken langer en beschikken over een buitenruimte en natuurlijk daglicht in plaats van kunstlicht. Ook bevat de leefomgeving afleidingsmateriaal zoals strobalen en granen. Meer sterren staan voor meer verbetering: meer ruimte, meer welzijn en een beter leven. Toch benadrukt de dierenbescherming dat ook de keuze voor vlees met 1 ster goed is. Hiermee kiest men al voor een beter leven dan de norm.