Afbeelding
Foto:

Krapte qua personeel bij transportbedrijven

TWENTE - Mijn buurman was tot kort voor de zomer internationaal vrachtwagenchauffeur. Hij maakte lange dagen, zag amper zijn familie en was dan ook blij dat hij eindelijk met pensioen mocht. Jaren werkte hij voor een groot transportbedrijf in Oldenzaal. Voor zijn werkgever was het een aderlating. Hij en veel andere gepensioneerde truckers krijgen vaker het aanbod om tóch weer in de cabine te klimmen. Want, de krapte op de arbeidsmarkt blijkt funest voor de Twentse transportsector.

De transportsector is altijd een lastige qua personeel. De transportbedrijven werden als eerste getroffen door de crisis en herstel liet even op zich wachten. Nu de economische groei doorzet, blijkt het echter lastig om snel voldoende personeel te vinden om aan de vraag te voldoen. Bedrijven moeten dan ook lucratieve opdrachten laten schieten omdat er simpelweg te weinig mensen zijn. Dit komt ook deels door truckers zoals mijn buurman: de beroepsgroep kampt met fikse vergrijzing en een vrachtwagenchauffeur is nu gemiddeld al 45 jaar oud.

Veel vacatures
Het aantal onvervulde vacatures in de transportsector is de afgelopen tijd rap gestegen. Het Sectorinstituut Transport en Logistiek en het CBS hebben duidelijke cijfers: aan het begin van het derde kwartaal van dit jaar kampte 37 procent van de werkgevers met personeelstekorten. Concreet had het UWV in het tweede kwartaal nog ruim 9.500 vacatures in deze branche, een jaar eerder stond de teller nog op 7.700.

Terugkomers
Bedrijven proberen daarom ook om zelfs weer de gepensioneerde terug te lokken, aangezien zij beschikken over de jarenlange ervaring die je graag wil als bedrijf. Jong personeel opleiden doen ze weliswaar ook, maar dit vergt nou eenmaal tijd. Ondernemers bekostigen dan ook maar wat graag de benodigde opleidingen en rijlessen om mensen snel inzetbaar te krijgen. Zij-instromers uit andere branches zijn dan ook een interessante doelgroep. Hoewel de praktijk van de internationaal vrachtwagenchauffeur wel iets is waar je echt tegen moet kunnen. Lange dagen en vele kilometers ver van huis in je cabine is een levensstijl die niet altijd verenigbaar is met andere verplichtingen. En mijn buurman? Het begint toch weer wat te kriebelen...