Afbeelding
Foto:

De Klup Twente naarstig op zoek naar vrijwilligers

ALMELO - De Klup Twente zoekt met grote spoed vrijwilligers die zich een keer per week of een keer per maand willen ontfermen over mensen die (dreigen te) vereenzamen. De vrijwilligersorganisatie zoekt de 'Klupvrienden' in Almelo en omliggende gemeenten, want de behoefte blijkt onverwacht groot.

In het voorjaar kwam De Klup Twente mede op aandringen van de gemeente Almelo met een nieuw aanbod: Vriendenzoeker. Een soort bemiddelingsbureau voor mensen met een lichte beperking/ matige psychische problemen/mensen die maar moeilijk contact maken en vrijwilligers die zich wel een beetje om hen willen bekommeren. Er kwamen al heel snel reacties van mensen die dolgraag een 'Klupvriend' willen – maar het aantal aanmeldingen van mensen die wel Klupvriend willen zijn, bleef daarbij sterk achter.

Vraag verschilt
Het spijt coördinator Jolanda Overdorp van De Klup Twente heel erg dat ze lang niet iedereen kan helpen. Dat komt omdat ze om te beginnen te weinig vrijwillige Klupvrienden heeft, maar ook omdat de vraag enorm verschilt. Jolanda: 'De een wil een leeftijdgenoot, of een man of een vrouw. De ander wil wat in het weekend ondernemen, weer een ander wil juist graag op een werkdag of -avond. Soms om te shoppen, een ander om uit te gaan, weer een ander om te wandelen, fietsen of sporten. Willen we een goede koppeling maken, hebben we heel veel meer Klupvrienden nodig.'

Verschillen mensen
De Vriendenzoekers zelf, blijken ook verschillende mensen. Een grote groep betreft mensen met een autistische stoornis, voor wie het lastig is om contact te leggen. Er zijn ook mensen met het syndroom van Down die graag een 'maatje' willen om eens wat leuks mee te ondernemen, maar ook mensen met depressieklachten of mensen die om onduidelijke redenen tòch eenzaam zijn. Het is Overdorp opgevallen dat de vraag naar een Klupvriend in de plattelandsgemeenten het grootst is.

Contactgegevens
Wilt u zich wel een keer in de week of maand ontfermen over iemand die een Klupvriend zoekt om iets mee te ondernemen? Meld u zich dan aan voor informatie en opgave bij Jolanda@deklup.nl of bel naar 0614465288