Afbeelding

Huis van herstel

ALMELO - Volgend jaar krijgt Almelo een huis van herstel. Er is plek voor 29 Twentse gedetineerden. De maximaal 23 mannen en 6 vrouwen gaan er wonen in de laatste fase van hun detentie. Ze hebben extra zorg en aandacht nodig om weer volwaardig deel te kunnen uitmaken van de samenleving. Dit concept is in samenwerking tussen de penitentiare inrichting Almelo en de reclasseringsorganisaties 3RO.

Het Huis van Herstel krijgt een plek in het voormalig pand van de Niendure. Bijzonder aan het project is dat verschillende doelgroepen van gedetineerden samen worden gehuisvest en dat specifiek wordt gekeken naar de woon- en zorgproblematiek van betrokkenen. Ook wordt er herstelgericht gewerkt. Er word gedetineerden aan de slag gegaan met de vier lagen van herstel: zelfherstel van de gedetineerde, herstel van het netwerk van een gedetineerde, herstel van het slachtoffer en herstel richting de gemeenschap.

Netwerkorganisatie
Het Huis van Herstel is een netwerkorganisatie. Dat betekent dat er niet alleen medewerkers van PI Almelo en de reclassering werkzaam zijn, maar ook regiehouders van gemeenten. Ook specialisten van zorginstanties en andere organisaties die gedetineerden kunnen helpen met hun terugkeer naar de maatschappij gaan aan de slag gaan in de kleinschalige woonvoorziening in Almelo.

Wetenschappelijk onderzoek
Om te bepalen welke effecten het Huis van Herstel heeft op de resocialisatie van gedetineerden wordt er gedurende vijf jaar een praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek gedaan. Dit wordt geleid door dr. Bart Claes, die als lector 'Balanceren tussen dwang, drang en veiligheid' is verbonden aan de Brabantse Avans Hogeschool. Claes is in Belgiƫ gepromoveerd op herstelgericht werken met langgestraften in een hoog beveiligde gevangenis.

Planning
De voorbereidingen voor de start van het Huis van Herstel zijn inmiddels in volle gang. Binnenkort zal begonnen worden met het verbouwen van het pand. Het streven is dat medio augustus 2019 de eerste bewoners hun intrek nemen in het Huis van Herstel.