Afbeelding
Foto:

Nieuwe overeenkomsten voor zorg en ondersteuning

ALMELO - De veertien Twentse gemeenten hebben afgelopen week de gecontracteerde zorgaanbieders voor komend jaar bekendgemaakt. De gemeenten trekken al langer samen op bij aanbestedingen op het gebied van zorg, met als doel om zo de kosten binnen de perken te houden én passende zorg te bieden voor iedereen die dit nodig heeft.

Zorg is een zeer grote aanslag op de gemeentelijke financiën ieder jaar. Zo kampten veel gemeenten met tekorten; ze kregen namelijk veel meer taken van de Rijksoverheid toegeschoven - zoals jeugdzorg - maar zonder een bijbehorend zakje geld om dit uit te voeren. Gelukkig hebben de meeste gemeenten inmiddels goed grip op hun zorgtaken, mede dankzij de groeiende samenwerking en inzichten. Op 31 december lopen veel contracten af, waardoor nieuwe overeenkomsten gesloten moeten worden. Inmiddels zijn de aanbieders per gemeente bekend.

Twents model
De gemeenten werken met het 'Twents model' voor jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning. Dit model helpt 'cliënt, gemeente en aanbieder om tot de best passende zorg te komen, waarbij de cliënt centraal staat.', aldus het gebruikelijke verkooppraatje van de gemeenten. De gemeenten ontwikkelden dit model om resultaatgericht te werken, waarbij de hulpbehoefte van de inwoners de leidende factor moet zijn. Eerder werd de zorg nog vaak naar algemene richtlijnen toegewezen, zonder de specifieke behoefte van een ontvanger goed in acht te nemen. Dit terwijl geen mens hetzelfde is. In de praktijk zal er voor de ontvangers van deze zorg vooralsnog niet zo veel veranderen. Wie nu zorg ontvangt zal deze indicatie behouden. Wel kan het zijn dat een contract met hun huidige zorgverlener afloopt, waardoor er mogelijk een andere zorgaanbieder zal komen. De gemeenten én zorgaanbieders proberen dit zoveel mogelijk te voorkomen. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat een nieuwe aanbieder uw huidige verlener in dienst neemt, waardoor u alsnog uw huidige zorgverlener kan behouden. Dit zal dan van geval tot geval bekeken worden. Inwoners worden door hun gemeente geïnformeerd over deze ontwikkelingen.