Afbeelding
Foto:

Column Yarden: Groots en intiem

Zondagochtend. Zodra mijn telefoon gaat weet ik vrijwel zeker dat het een melding van overlijden is. ik noteer de gegevens van de vrouw die overleden is en het valt me op dat ze nog vrij jong is, slechts 63 jaar.

Ik hoor aan de andere kant van de lijn een vriendelijke, jonge stem. Het is haar dochter en na kort met elkaar te hebben gesproken maak ik 's middags kennis met het gezin. Zodra ik het huis binnenloop staat het bed nog in de woonkamer. Hieruit maak ik op dat mevrouw erg ziek is geweest en de familie vertelt me eerst over haar ziekteverloop. Vol liefde praten ze over hun moeder. Hoe trots ze op haar zijn en hoe ze was als echtgenoot, als moeder en oma, maar ook als lerares.

Ik krijg hierdoor een goed beeld over hoe de uitvaart zou moeten verlopen. Het gezin wil mensen graag de gelegenheid geven om afscheid te nemen maar het echte afscheid… dat willen ze graag intiem houden.

De condoleanceavond houden we in het uitvaartcentrum. Zodra ik nog even naar buiten kijk voordat we gaan beginnen, zie ik zoveel mensen staan dat ik het einde van de rij niet eens kan zien. Ik glimlach, wat zal dit voelen als een warm bad voor haar gezin. In de rij staan onder andere collega-leerkrachten, oud-leerlingen maar ook de kinderen die ze tot voor kort nog les gaf. Een groepje kinderen hebben allemaal een witte roos meegenomen. Eén leerling zie ik met een witte roos én een zakje M&M's, daar was juf zo dol op.

Nadat het gezin ruim 500 handen heeft geschud, zijn ze vermoeid maar zichtbaar onder de indruk van alle aandacht. De dag van de uitvaart is beduidend anders. Met slechts een kleine club van om en nabij 30 nabestaanden nemen ze afscheid. Hoewel er veel minder mensen aanwezig zijn dan de avond ervoor is er wel diezelfde warmte en liefde voelbaar. Na de plechtigheid, wanneer iedereen afscheid heeft genomen, leg ik zeven witte rozen op haar kist; voor elk gezinslid dat zij zo ontzettend lief had. En het zakje M&M's… die gaat ook met haar mee.

Melissa Verhoef, Yarden uitvaartzorg

Verschillende columns zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een derde uitgave verschenen. Deze derde bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HVH te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.