Afbeelding
Foto:

Goed onderhoud voorkomt dure motorschade

WIERDEN - Het belang van goed auto-onderhoud kan niet vaak genoeg worden benadrukt. Een auto-onderdeel dat het functioneren van uw motor kan maken of breken, is de distributieketting. Autofirst Schasfoort vertelt graag hoe je deze goed kunt onderhouden om onnodige schade te voorkomen.

De distributieketting maakt integraal deel uit van de interne verbrandingsmotor. Als verbinding tussen de krukas en de nokkenas garandeert hij de precieze synchronisatie en drijft hij vaak ook andere onderdelen aan. Als de kruk- en nokkenas niet synchroon draaien, dan wordt het motorvermogen aanzienlijk verminderd en kunnen zich fouten voordoen in de distributie. Als de distributieketting kapot is, kan hij verspringen of zelfs breken en dat kan motorschade tot gevolg hebben. Dit kan aardig in de papieren lopen en daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Voorkomen is beter
Voorkomen dat de distributieketting moet worden vervangen, is nooit helemaal mogelijk. Wel kunt u het zo lang mogelijk uitstellen door deze goed te laten onderhouden. Raadzaam is om 1 per jaar of bij maximaal 15000 kilometer de motorolie en het oliefilter te laten vervangen. Zo blijft de motor van binnen schoon en gaan de kettingen langer mee. Niemand zit namelijk te wachten op dure reparaties die misschien voorkomen hadden kunnen worden. Een aantal signalen de aangeven dat de distributieketting aan vervanging toe is zijn: een lawaaiige of onregelmatig lopende motor (ratelen of klapperen), vermogensverlies bij het draaien van de motor of een overmatig geluid bij een koude start. Wilt u meer advies over auto-onderhoud? Kom eens langs bij Autofirst Schasfoort aan de Bedrijvenstraat 20 in Wierden en laat u adviseren.