Afbeelding
Foto:

Dag van de Beroerte:
Weet u wat u moet doen?

TWENTE - Op 29 oktober is het de internationale dag van de beroerte. Op deze dag schenken veel organisaties extra aandacht aan de gevaren van beroertes. Jaarlijks krijgen ongeveer 45.000 Nederlanders een beroerte, het komt veel te vaak voor en kan grote schade of zelfs de dood veroorzaken.

Bij een beroerte gaat er iets mis in de hersenen; plotseling krijgt een deel voor een korte of lange tijd geen zuurstof meer. Dit veroorzaakt de uitvalsverschijnselen. De hersenen regelen alles in ons lichaam. Het zorgt er voor dat u alles kunt in het dagelijks leven. Via het bloed krijgen de hersenen zuurstof en voedingsstoffen. wanneer een deel van de hersenen geen bloed krijgt kun je bepaalde dingen niet meer. Dat is een beroerte.

Beroerte herkennen
De 3 signalen waar ze iedereen tegenwoordig alert voor maken zijn: scheve mond, verwarde spraak, lamme arm. Andere signalen zijn: krachtsverlies of verlamming van een been, problemen krijgen met je ogen zoals plots blind worden en hevige draaiduizeligheid of coördinatie- en evenwichtsstoornissen.

Verklein de kans
Een beroerte kan nooit volledig voorkomen worden. Wel kunt u de kans verkleinen om een beroerte te krijgen. Dit doe je door te stoppen met roken, je bloeddruk en gewicht onder controle te houden, zorgen voor voldoende lichaamsbeweging, gezond eten en te zorgen dat u niet overmatig alcohol drinkt. Als iemand een beroerte heeft gehad moet diegene revalideren. Zo'n revalidatie duurt gemiddeld een half jaar en dit doe je met behulp van professionele hulp. Therapeuten gaan binnen 24 uur na het infarct na wat de gevolgen zijn. Deze revalidatie start dan al tijdens de opname in het ziekenhuis.

Wat te doen
Weet jij eigenlijk wat je moet doen als iemand een beroerte heeft? Hier wat tips voor u: Als het slachtoffer minder goed aanspreekbaar is, bel direct 112 en leg het slachtoffer op de zij. Wanneer het slachtoffer aanspreekbaar is hoeft u diegene niet op de zij te leggen maar belt u wel 112. Bel ook het spoednummer van de huisarts bij zeer plotselinge, heftige hoofdpijn, zeker in combinatie met koorts, misselijkheid en braken en laat het slachtoffer zitten in een zelfgekozen houding en controleer regelmatig het bewustzijn van hem of haar.