Afbeelding
Foto:

Criminaliteit moet niet lonen

ALMELO - Criminaliteit mag nooit lonend zijn; dit is het uitgangspunt van de overheid met betrekking tot criminaliteit. Toch blijkt het lastig om met name georganiseerde criminaliteit goed aan te pakken; er zijn nog voldoende mensen die een leuk zakcentje verdienen met zaken als illegale hennepteelt, handel in harddrugs en andere lucratieve criminaliteit. Na het afpakken van deze criminele winsten zou dit eigenlijk ook terug moeten vloeien naar de gemeenschap waar de misdaden gepleegd zijn.

Met deze gedachte stelde ook de Partij Vrij Almelo vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders over dit thema. Landelijk kan de overheid al geld en goederen van criminelen afpakken; een ontnemingsmaatregel die in de volksmond ook wel bekend is als de 'Pluk ze-wet'.

Terugvloeien
De Minister van Justitie en Veiligheid onderzoekt de mogelijkheden om het afpakken van crimineel verkregen goederen te intensiveren en positief in te zetten. Het Almelose college is dan ook van mening dat dit een goed idee is, zo laten zij weten naar aanleiding van de PVA-vragen. "Met name als er een verband kan worden gelegd met de veiligheid en leefbaarheid in een wijk en de inspanningen van de gemeente bij de bestrijding van ondermijnende criminaliteit." Dit omvat het vermengen van de boven- en onderwereld, waarbij criminelen bijvoorbeeld een pand huren om een drugslab of kwekerij op te zetten. Ook aspecten zoals het witwassen van geld via legitieme bedrijven vallen hier onder.

Regionale ontwikkelingen
De PVA opperde om een pilot op te starten met de politie Almelo/Noordoost-Twente en het OM, maar dit is voor het Almelose college nog een stap te ver. Zij wachten in ieder geval de landelijke ontwikkelingen af. Zo zijn ook de burgemeesters van de vier grote steden enthousiast over dit plan. In Almelo ziet men in een opzet als een 'revolverend' fonds wel zitten. Hierbij vloeien de opbrengsten van ondermijnende criminaliteit als herinvestering terug naar de wijken waar het criminele vermogen is vergaard en waar de leefbaarheid en veiligheid is aangetast als gevolg van deze criminele activiteiten.

Afbeelding