Afbeelding
Foto:

Nog vaak hindernissen voor blinden en slechtzienden

TWENTE - Ongeveer negentien procent van de Nederlandse bevolking kampt met een visuele beperking. Naar verwachting zal dit percentage de komende jaren door blijven groeien als gevolg van vergrijzing. Deze week is er extra aandacht voor deze groep.

Deze donderdag was de internationale Dag van het Zicht en komende maandag de Dag van de Witte Stok, waar aandacht is voor respectievelijk slechtzienden en blinden. Normaliter schrijf ik mij als hoofdredacteur niet in een stuk, maar ik neem deze keer de vrijheid: ook ik ben slechtziend en moet soms echt hindernissen overwinnen. Ik zie als gevolg van aangeboren staar naar schatting twintig procent van wat u als 'normaal' persoon ziet. Toch ben ik gelukkig goed zelfredzaam; ik fiets zelfs en kan reizen met het openbaar vervoer. Steeds meer dingen zijn best goed toegankelijk en ook moderne hulpmiddelen helpen. Zo kan ik met de telefoon iedere tekst vergroten of verder kijken dan mijn zicht gaat. Blinden kunnen zelfs telefoons met gesproken navigatie gebruiken om hun weg te vinden.

Stop voor de stok
Deze week vraagt de Oogvereniging ook weer aandacht voor het feit dat weggebruikers verplicht zijn om te stoppen voor een blinde of slechtziende met stok. Helaas komt het niet zelden voor dat een blinde bijna aangereden wordt wanneer deze de straat over steekt. Ook ik als 'slechts' visueel gehandicapte heb inmiddels ogen in mijn achterhoofd ontwikkeld om veilig op pad te kunnen. Want ook voor een ziende stoppen ze niet altijd op het zebrapad, om nog maar te zwijgen over de onverlichte fietsers die ik amper aan zie komen. De donkere dagen zijn wat dat betreft een gelijkmaker: u ziet even net zoveel als wij iedere dag van het jaar zien. Afgelopen maand stond ook de landelijke Week van de Toegankelijkheid weer op de agenda, waarbij in brede zin gekeken werd naar toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Helaas zijn sommige dingen in de openbare ruimte nog moeilijk voor visueel gehandicapten. Zo is de vertrekstaat bij een bushalte amper leesbaar, maar ook een OV-chipkaartautomaat vormt al snel een hindernis.