Afbeelding
Foto:

Stop met roken in Stoptober!

TWENTE - De maand oktober is tegenwoordig ook goed bekend als Stoptober. Onder deze noemer zetten veel landelijke gezondheidsorganisaties waaronder de GGD Twente zich in om mensen te bewegen om te stoppen met roken.

Wie al wat langer rondloopt herinnert zich misschien nog de jaren '90. Vroeger kon je vrijwel overal roken - en men deed het ook. Tegenwoordig zijn steeds meer plekken rookvrij; sinds 2008 is roken in de horeca uitgebannen. Ook in het openbaar vervoer, overheidsgebouwen en bij bedrijven is tegenwoordig rookvrij de norm. In 2000 rookte nog 32,8 procent van de Nederlanders wel eens. In 2016 was dit al afgenomen tot 24,1 procent.

Grote verschillen
Wie precies roken is een interessant gegeven op zich. Er zijn namelijk grote verschillen tussen de diverse groepen. Zo vinden we de meeste rokers volgens het Trimbos Instituut in de groep 30-39 jarigen, namelijk 29,1 procent. Hoger opgeleiden roken minder dan lager opgeleiden en met name bij laag opgeleide volwassenen komt zwaar roken nog relatief vaak voor. Onder jongeren is ook een duidelijke afname zichtbaar; mede door veel voorlichting. In 1992 had iets meer dan 50 procent van de jongeren wel eens gerookt, nu zit dit al op 20 procent.

Veel hulp
In oktober is er veel aandacht om ook bestaande rokers te helpen om te stoppen. Zo geven ook de GGD Twente en de landelijke website www.stoptober.nl adviezen die hierbij helpen. Zo zijn er nicotinevervangers zoals kauwgom wat kan helpen om de ontwenningsverschijnselen langzaam af te bouwen. Verder is stoppen met roken vooral een kwestie van wilskracht en het doorbreken van je eigen gewoontes. Stoppers kunnen onder meer een digitaal steuntje in de rug krijgen met de speciale Stoptober-app. Ook kunnen stoppers zelfs gebruik maken van intensievere begeleiding zoals een stoppen-met-rokekn-coach. De GGD's proberen ook bedrijven en sportclubs actief te maken om stoppen met roken te promoten. Stoppen doe je samen, zo is de boodschap.

Jonge ouders
De GGD Twente zet ook in op het stoppen met roken bij ouders. Ook wanneer ouders buiten roken worden kinderen blootgesteld aan derdehands rook. Stoppen geeft een goed voorbeeld en is ook belangrijk voor de gezondheid van kinderen.