Afbeelding
Foto:

Van isolement
naar succes en talent

TWENTE - Succesvol zijn, wat is dat eigenlijk? Een hoge functie en een Porsche voor de deur? Deze sterke Twentenaren laten zien dat succes vele vormen kent. In deze serie delen zij hun verhaal waarin zij ieder op hun eigen manier hun weg naar succes vinden of gevonden hebben. Zij laten zich niet in een hokje duwen, maar bepalen zelf hoe zij succesvol zijn. Rob (28) doet dit keer zijn verhaal.

Rob heeft zijn talent wel echt ontdekt. Toen hij binnenkwam bij RVTwente, een re-integratiebedrijf in Enschede, begon hij met tekstschrijven "om eens uit te proberen". Toen bleek dat Rob ook nog echt goed was in schrijven, was dat voor hem een vreemde gewaarwording. "Dat ik ergens goed in zou kunnen zijn, was me volkomen wereldvreemd."

Isolement
Toen Rob jaren terug ging studeren, werd hij heel vrij werd gelaten. Dit werkte totaal niet en hij moest zijn studie staken. Rob zat toen een hele tijd thuis tot hij bedacht dat het hem alleen niet ging lukken om zijn psychische problemen aan te pakken, hij ging in therapie. Toen deze was afgelopen, voelde hij zich niet per se beter. Hij had niks meer omhanden en raakte in een sociaal isolement. Op een gegeven moment vond zijn vader dat het zo niet langer kon en hij opperde dat een re-integratietraject misschien iets voor hem was. Zodoende kwam Rob bij RVTwente terecht. "Die stap had ik echt nodig om weer uit dat isolement te komen, ik had weer een reden om uit mijn bed te komen."

Diagnose
Waar ze pas twee jaar geleden achterkwamen, is dat een deel van Rob's klachten door Autisme kon worden verklaard. "Dat hebben ze helaas wel jammerlijk laat opgemerkt." Rob is wel blij dat hij veel dingen nu beter kan plaatsen. "Ik heb nu een aantal handvaten waarmee ik moet werken en sommige andere dingen moet ik accepteren van mezelf." Wat hij ook heeft geleerd is dat hij niet alles alleen moet willen doen en dat je soms anderen nodig hebt. "Dingen zelf doen is niet hetzelfde als dingen alleen doen."

"Best een succes"
Succes is voor Rob jezelf kunnen ontplooien en kunnen doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt, wat dat ook is. Helemaal leuk is het als het ook nog wat oplevert. "Neem de stukjes die ik schrijf, die worden door bedrijven gebruikt. Twee jaar geleden zat ik nog de hele week thuis en nu heb ik de hele week wat te doen en er komt er ook wat uit, dat is best een succes. Ik vind het vooral zelf soms lastig om te zien, maar je moet het wel naast elkaar bekijken." In zijn dagelijks leven zijn er nog steeds zaken waar Rob tegenaan loopt. Ondanks dat probeert hij door te zetten en hulp te vragen als het allemaal even niet lukt. Een betaalde baan in het schrijven dat is die stip aan de horizon waar hij op zijn eigen tempo naartoe werkt.