Afbeelding
Foto:

Eerste nieuwe laadpaal

TWENTE - De eerste nieuwe laadpaal in het kader van de grote Europese aanbesteding van de Provincie Overijssel is geplaatst. Afgelopen week werd de eerste nieuwe paal feestelijk in gebruik genomen in Dalfsen.

De paal is de eerste van in totaal 4.500 laadpalen voor elektrische auto's die de komende tijd geplaatst zullen worden in 43 gemeenten in Overijssel en Gelderland. De combinatie van de bedrijven Ecotap en Allego wonnen de Europese aanbesteding. Zij zorgen nu voor de plaatsing en straks voor het beheer en onderhoud van de nieuwe palen. Zowel particulieren als ondernemers profiteren hiervan.

Primeur
Dalfsen had de primeur voor de eerste paal, ook omdat duurzaamheid een belangrijke rol speelt bij gemeentelijk beleid. Een uitgebreid netwerk van laadpalen voor elektrische voertuigen past hier goed bij, zo benadrukten wethouders Van Leeuwen en Uitslag. Ook gedeputeerde Annemieke Traag van de Provincie Overijssel heeft hoge verwachtingen van het breed dekkende netwerk met nieuwe laadpalen.

Infrastructuur
Doordat er zo'n grote hoeveelheid laadpalen geplaatst gaat worden, profiteren gebruikers ook van een lage prijs voor gebruik. Zo betalen zij 18 cent per kilowatt/uur, ongeveer een derde in vergelijking met de kosten van fossiele brandstoffen. Een breed dekkend netwerk is belangrijk, omdat de zorg over actieradius een belangrijke factor is voor kopers van elektrische auto's. Deze 'kilometervrees' was bij de eerste generatie elektrische voertuigen wel geheel terecht, maar dankzij de veel betere accu's en motoren en doorontwikkelde software komt u tegenwoordig ├╝berhaupt al veel verder met de auto. Dankzij snelladers op veel plekken is deze angst al fors afgenomen, wat mede zorgde voor de fikse groei en acceptatie van elektrisch rijden als alternatief.