Afbeelding
Foto:

Bloembollen geplant

TWENTE - In Overijssel zijn er op Burendag 200.000 bloembollen geplant voor bijen en andere insecten. De Groene Burendag 22 september was groot succes!

Om de bij een handje te helpen, zijn afgelopen weekend in Overijssel tijdens Burendag 200.000 biologische bloembollen geplant; de grootste bollenactie door vrijwilligers in Nederland ooit! De actie werd georganiseerd door Groene Loper Overijssel i.s.m. de Bijenbeweging Overijssel.

Tekort aan bloemen
Insecten hebben het moeilijk. Onder andere door toenemende monoculturen in de landbouw en het betegelen van tuinen, is een tekort ontstaan aan bloemen waar bijen en andere insecten nectar en stuifmeel verzamelen. Met name vroege bijensoorten zoals hommels hebben het lastig, want vooral aan het begin van het groeiseizoen zijn er te weinig bloemen. En daarmee komt de bestuiving van onze planten in gevaar.

Biologische bollen
Om de bij een handje te helpen, zijn afgelopen weekend - tijdens landelijke Burendag - 200.000 biologische geteelde bloembollen geplant in Overijssel. Daarmee is het de grootste bollenactie door vrijwilligers in Nederland ooit! De bollen werden geplant door buurtinitiatieven in Zwolle, Deventer, Vechtdal (Dalfsen, Ommen, Hardenberg), Almelo, Hof van Twente, Enschede, Oldenzaal en Losser. Op sommige plekken in de stromende regen.. Ook veel scholen deden mee aan de actie.

Kleurrijke bloemen
In het vroege voorjaar komen er kleurrijke bloemen uit de bollen, zoals de paarse boerenkrokus, blauwe druifjes en kleine tulpen. Hiermee helpen we bijen en andere insecten, die belangrijk zijn voor de bestuiving van onze planten en landbouwgewassen. In heel Overijssel maken betrokken bewoners de buurt samen groener, gezonder en prettiger. Groene Loper Overijssel stimuleert dit soort initiatieven. Samenwerkende partners binnen Groene Loper Overijssel zijn provincie Overijssel, Landschap Overijssel en IVN Overijssel. www.groenelopersoverijssel.nl