Kom erbij én neem iemand mee!

ALMELO - In Almelo is altijd wat te doen. Maar voor sommigen is het moeilijk om alleen ergens naar toe te gaan. "Om de drempel nog verder te verlagen gaan de deuren van veel organisaties op het gebied van welzijn, zorg, cultuur en sport de komende week nog verder open dan normaal. Onder de noemer Kom Erbij worden mensen uitgenodigd om anderen te ontmoeten.

Kom erbij… Door bij een inloop een praatje te maken onder het genot van een kop koffie of thee, mee te doen met sport of door een voorstelling te bezoeken. Maar vooral met de vraag om iemand mee te nemen", zegt Mariëlle Oosterhuis. Zij is gastvrouw in het TMZ wijksteunpunt in Medisch Centrum De Kolk.

Overal
In elke wijk of straat wonen mensen die niet zoveel sociale contacten hebben. Soms is de behoefte er gewoon niet, maar veel vaker is het schaamte om angst om ergens alleen in te gaan. Tijdens de week Kom erbij worden Almeloërs uitgedaagd om iemand mee te nemen. Iemand waarvan hij of zij het gevoel heeft dat die het nodig heeft. Een steuntje in de rug. Het doel van de week is om anderen te ontmoeten en zo vaker samen eens wat af te spreken.

Eenzaamheid
Het is een misvatting dat eenzaamheid alleen onder ouderen of bij mensen met weinig geld voorkomt. "In de praktijk zien we ook jongeren die moeite hebben om sociale contacten op te bouwen". Donderdag 27 september vond bij Inloop aan de Aa in de Schuttenstraat de aftrap van de week 'Kom erbij' plaats met Andries Heidema, de nieuwe Commissaris van de Koning in Overijssel. Ruim een week lang zetten organisaties in Almelo de deur wagenwijd open en heten iedereen hartelijk welkom om binnen te komen.

Voor iedereen wat
Zo konden senioren op donderdag 27 september 's morgens vrolijk bewegen bij FunieFit aan de Berlagelaan en was er voor jongeren en jongvolwassenen tot 30 jaar 's avonds een Jamsessie & Spoken Word bij Studio15 aan de Kolthofsingel. In Hof88 trad diezelfde avond Katinka Polderman op. "Zo hebben we voor elk wat wils", aldus Mariëlle Oosterhuis. Veel organisaties, zoals Avedan, De Klup, de Cosbo, Soweco, het Sportbedrijf, Almelo Sociaal, Vier het Leven en het maatjesproject van Humanitas Twente doen daarom graag aan het initiatief 'Kom erbij' mee. Maar ook de bibliotheek, Stadsmuseum, het Theaterhotel, Hof88 en Kaliber Kunstenschool hebben aangehaakt en komen met speciale acties. Een hele week lang zijn er tal van activiteiten en daarna gaat het verder met dagelijkse of wekelijkse mogelijkheden om anderen te ontmoeten en samen iets leuks te ondernemen.

Wie wil weten wat er allemaal te doen is, kan terecht op de speciale facebookpagina 'Kom erbij Almelo'.