Afbeelding
Foto:

Almelo gaat aan de bak!

ALMELO - De gemeente Almelo maakt het haar inwoners graag gemakkelijk. Ook als het gaat om afval scheiden. Daarom krijgen inwoners van Almelo vanaf september een oranje verpakkingencontainer. In deze container kunnen inwoners verpakkingen (plastic, blik en drankenkartons) kwijt.

Donderdag 20 september, overhandigde wethouder Eugène van Mierlo de eerste verpakkingencontainer aan de familie Cooiman aan de Laan van Indië in Almelo. "De invoering van de verpakkingencontainer helpt ons verder bij het bereiken van de regionale doelstelling om in 2030 nog maximaal 50 kg restafval per jaar per inwoner over te houden. Daar gaan we met z'n allen voor", vertelt Eugène van Mierlo bij de overhandiging. De familie Cooiman ontvangt de nieuwe container met open armen. Vader Henri, personal trainer, vertelt: "In ons gezin heeft gezond leven een belangrijke plek. Dat betekent niet alleen dat we bewust omgaan met eten en beweging, ook goed omgaan met de wereld hoort daarbij. Door goed afval te scheiden kunnen we grondstoffen als plastic, blik, gft, glas, textiel en papier opnieuw gebruiken. Zo hoeven we minder nieuwe grondstoffen uit de natuur te halen en dat is natuurlijk super goed en belangrijk".

Besparing
Wethouder van Mierlo geeft aan dat de komst van de verpakkingencontainer niet tot meer kosten leidt voor inwoners. "De gemeenteraad heeft besloten dat het tarief door het invoeren van deze containers niet mag stijgen. Het college heeft als uitgangspunt dat besparingen op afvalinzameling worden teruggegeven aan de inwoners. Om ook op die manier inwoners nog bewuster te maken van het belang van scheiden van afval en de hoeveelheid restafval samen te verminderen."

Keuzevrijheid
De verpakkingencontainer, die erg duurzaam is en gemaakt is van gerecycled plastic, is de vierde container voor de inwoners van Almelo. De verpakkingencontainer is niet verplicht. 92% van de inwoners heeft ervoor gekozen de verpakkingencontainer te ontvangen. De overige inwoners blijven hun verpakkingenafval zelf wegbrengen. Inwoners konden er ook voor kiezen om de papier en/of restafval container in te leveren of om te ruilen naar een ander formaat. Restafval en papier wordt door de inwoner dan zelf weggebracht naar een ondergrondse container op een milieuplein. Slechts een heel beperkt aantal inwoners van Almelo kozen voor het omruilen of inleveren van een van de containers.

De inwoners van Almelo scheiden afval steeds beter. Toch bevat het restafval uit Almelo nog veel waardevolle grondstoffen als gft, papier en verpakkingen. Het invoeren van de verpakkingencontainer vergemakkelijkt het afval scheiden en draagt bij aan de ambitie om in 2030 te komen tot maximaal 50 kg restafval per inwoner in Twente.