Afbeelding
Foto:

Vooruit met Voorlezen

ALMELO - Vlak voor het begin van de Kinderboekenweek, starten er 12 basisscholen in Almelo met het nieuwe leesbevorderingsproject Vooruit met Voorlezen.

In alle groepen wordt er tot aan de kerstvakantie iedere dag voorgelezen. Daarom zijn er acht mooie en geschikte voorleesboeken uitgezocht die bij de deelnemende scholen worden afgeleverd. Na het voorlezen gaan de leerkrachten hierover met de leerlingen in gesprek. Dit project wil een impuls geven aan het voorlezen in hogere groepen van de basisscholen. Het is in samenwerking tussen Stichting Lezen, de Bibliotheek op School en Stichting De Versterking.

Waarom voorlezen
Voorlezen bevordert het leesplezier maar ervaring wijst uit dat er in hogere groepen op school maar ook thuis nog maar weinig wordt voorgelezen. De kinderen komen met andere boeken in aanraking dan ze zelf uitzoeken. De leerlingen vergroten hun woordenschat en kennis van de wereld. Horen lezen stimuleert tot zelf lezen. Luisteren naar mooie verhalen is plezierig.

Waarom praten
Het helpt na te denken over de wereld om hen heen, over zichzelf en anderen. Kinderen krijgen de kans om te reflecteren en een eigen mening te vormen. Kinderen leren van elkaar.