Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Column Yarden: Een bijzonder verzoek

Soms krijgen we verzoeken die ook voor ons wel bijzonder zijn.

Enige tijd geleden belde een dame, ze belde namens haar moeder en zij wilden graag een gesprek met ons. Dat kan natuurlijk, toch wel nieuwsgierig naar waarom ik werd uitgenodigd, belde ik een week later op het afgesproken tijdstip aan. Ik werd gastvrij ontvangen en de koffie was al gezet. Al snel kwam de dochter tot de reden waarom ik was uitgenodigd. Haar vader was een jaar geleden overleden en mijn collega had deze familie tot tevredenheid begeleid. Haar vader was gecremeerd en voor de urn hadden ze op de begraafplaats vlak bij het appartement van haar moeder een mooi plekje gevonden. Ze kon er met haar rollator makkelijk zelfstandig naartoe en dat deed ze dan ook meerdere keren per week. Maar nu was er toch iets wat moeder heel erg dwars zat.

Ruim 40 jaar geleden was hun eerste kind op 6-jarige leeftijd verongelukt. Hun zoon was begraven in de toenmalige woonplaats van deze familie. Nu ze op leeftijd was, was het voor haar moeilijk om het graf van haar kind te blijven bezoeken. Telkens moest ze één van haar kinderen vragen om mee te rijden. Haar kinderen deden dat uiteraard met liefde maar ze voelde zich toch erg bezwaard. En toen kwam de vraag; konden wij er voor zorgen dat haar kind alsnog werd gecremeerd en dat dan de urn ook werd bijgezet bij die van haar man? We wilden dit graag voor haar verzorgen en enige tijd later, op de dag dat hun zoon eigenlijk 48 jaar zou zijn geworden, werd de urn bijgezet.

De volgende dag werd ik verrast met een grote bos bloemen en een bedankbriefje. Ze was zó blij dat ze naar haar man én zoon kon gaan wanneer ze maar wilde maar bovenal was ze blij dat haar man en zoon weer samen waren. Een bijzonder verzoek met een bijzonder lieve en dankbare uitkomst.

Hanneke Bakker, Yarden uitvaartzorg

De columns van Hanneke en haar collega's zijn gebundeld in een boekje,'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een derde uitgave verschenen. Deze derde bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HVE te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.