Afbeelding
Foto:

Weinig respons terugroepactie

TWENTE - Geen merk is er immuun voor; terugroepacties. Hoe goed je auto's ook zijn, er kan altijd een verborgen defect later in de levenscyclus aan het licht komen. Fabrikanten organiseren dan terugroepacties om dit te herstellen. Maar: lang niet iedere automobilist laat dit ook daadwerkelijk herstellen.

Volgens onderzoek van de RDW rijden er in Nederland ongeveer een half miljoen auto's rond met een defect waar een terugroepactie voor opgezet is. Hoewel eigenaren vaak persoonlijk geïnformeerd worden over het defect en de herstelplannen, geven lang niet alle automobilisten hier gehoor aan.

Wijzigingen
De RDW wil dat vanaf eind dit jaar op alle keuringsrapporten van de APK komt te staan dat er sprake is van een terugroepactie. Ook bij het overschrijven van de auto moet dit op formulieren te zien zijn. Wáárom mensen niet ingaan op de oproepen is niet helemaal duidelijk. Een terugroepactie betreft namelijk altijd een gratis herstel van een mankement, niet zelden eentje die later voor meer schade of zelfs letsel zou kunnen zorgen. En als een fabrikant u oproept om dit gratis te laten repareren bent u eigenlijk dom wanneer u het niet zou doen - het is ook relevant voor de servicegeschiedenis van uw auto. Een potentiële volgende koper kan er naar vragen, wat de waarde kan beïnvloeden.

Meer acties
Het aantal terugroepacties is de afgelopen jaren sterk gestegen. In 2015 waren er nog 260 terugroepacties, vorig jaar al meer dan 340. Dit heeft ook een positievere oorzaak: fabrikanten nemen sneller hun verantwoordelijkheid om defecten actief te verhelpen. Zeker wanneer het gaat om risicovolle defecten is dit belangrijk voor de verkeersveiligheid. Het is dus aan te raden om hier gebruik van te maken.