Afbeelding
Foto:

Jongeren in Twente te weinig bewust van risico SOA's

TWENTE - Jongeren zijn zich nog te weinig bewust van de risico's van seksueel overdraagbare aandoeningen, kortweg de SOA.

De GGD Twente trekt deze conclusie op basis van het landelijke onderzoek 'Seks onder je 25e'. Aan dit onderzoek deden landelijk ruim 20.500 jongeren van 12 tot 25 jaar mee. In Twente gaat het om 1.100 jongeren die deelgenomen hebben.

Gebrek aan kennis
Ruim driekwart van de jongeren die seks hebben gehad vinden het een belangrijk thema. Maar 'belangrijk' vertaalt zich niet altijd in concrete kennis. Zo blijkt uit het onderzoek dat 47 procent van de jongens en 35 procent van de meisjes niet weet dat je onvruchtbaar kunt worden door een SOA. Een bijzonder risicovol iets om op jonge leeftijd te krijgen.

Matige voorlichting
De jongeren zelf hebben wel een idee waardoor het zou kunnen komen dat niet iedereen goed op de hoogte is. Zo krijgt de voorlichting op scholen van de Twentse jongeren het rapportcijfer 5,8. Bijna alle jongeren krijgen seksuele voorlichting in Twente, waarbij de nadruk juist al ligt op anticonceptie, SOA, HIV, AIDS en voortplanting. Volgens gezondheidsbevorderaar Marieke Bijen worden andere aspecten nog onderbelicht: "De leuke kanten van relaties en seks komen minder vaak aan bod. Net als sexting en het aangeven van grenzen. Liefde en seks zijn iets moois; het kan positiever benaderd worden." De boodschap is dus weliswaar goed, maar kan op een betere manier gebracht worden.

Condoomgebruik
Verreweg de meeste 'problemen' kunnen voorkomen worden met goed gebruik van condooms. Ook hier is veel aandacht voor tijdens voorlichting. Bij de eerste keer seks gebruikt 70 procent van de jongeren een condoom. Slechts een kwart hield dit na drie maanden nog vol. Hoewel de jongeren het belang van een condoom onderschrijven, draagt een groot deel van hen er niet standaard een bij zich voor wanneer het nodig is. Veel jongeren schamen zich om condooms te kopen. Ook is een derde van mening dat het bij je dragen van condooms een slecht signaal geeft over dat ze 'uit zijn op seks'. De GGD Twente denkt dat het dan ook hoog tijd is om hier verandering in te brengen; er rust geen taboe meer op condooms. De cijfers laten weer eens duidelijk zien dat voorlichting op school heel belangrijk is.