Afbeelding
Foto:

Dag tegen Alzheimer

ALMELO - Deze vrijdag is de internationale Dag tegen Alzheimer. Gemeenten en andere organisaties zijn actief bezig om in te springen op de toekomstige verwachte piek.

Volgens Alzheimer Nederland zijn er nu nog ongeveer 270.000 mensen met Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. De verwachting is echter dat dit in 25 jaar tijd gaat verdubbelen. Het Alzheimer Trefpunt Almelo zet zich in om zowel mensen met Alzheimer als hun omgeving te helpen in de brede zin.

Dementie
Om gelijk een belangrijk punt te verduidelijken: dementie is een verzamelnaam van diverse aandoeningen, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende is. Van alle dementerenden kampt 70 procent met de ziekte van Alzheimer, 16 procent met vascilaire dementie en 14 procent met overige vormen. Dementie heeft een grote impact op het leven van de patiƫnten en hun omgeving. Zo hebben dementeren veel zorg nodig. In Nederland zijn naar schatting 300.000 mantelzorgers die zorgen voor een naaste met dementie.

Bijeenkomsten
Het Alzheimer Trefpunt Almelo organiseert maandelijks bijeenkomsten. Deze worden gehouden op de tweede maandag van de maand, van 19.30 tot 21.00 uur (vrije inloop vanaf 19.00 uur) in Medisch Centrum De Kolk aan de Bornerbroeksestraat 36 in Almelo. De bijeenkomsten zijn vrij toegankelijk zonder aanmelding.

Brede doelgroep
De bijeenkomsten zijn laagdrempelig. De koffie staat klaar en er is veel ruimte om vragen te stellen, zo benadrukt gastvrouw Alice Schlosser. "De meeste bezoekers zijn mensen uit de omgeving van dementerenden. Zoals partners, familie en mantelzorgers. Ook verzorgenden of mensen van wijkteams komen naar de bijeenkomsten." Maandelijks staat een ander thema centraal. TriviumMeulenbeltZorg speelt een faciliterende rol, maar ook Carintreggeland en Zorgaccent zijn hierbij betrokken. Zo kunnen mensen met complexere vragen doorverwezen worden.

Meer informatie
Wilt u meer weten over het Alzheimer Trefpunt Almelo? Bel met Ans Haarhuis op 0546-871 331 of mail: alzheimertrefpuntalmelo@outlook.com