Afbeelding
Foto:

De Democratiefabriek leert kinderen over vrijheid

ALMELO - Vanaf dinsdag 25 september kunnen leerlingen uit de groepen 7 en 8 leren over democratie, normen en waarden en hun eigen houding en gedrag in de interactieve tentoonstelling "de Democratiefabriek". De tentoonstelling is zo ingericht dat leerlingen zelf op onderzoek uit gaan over democratie en vrijheid.

De democratiefabriek dankt z'n naam aan de vele machines en apparaten waarmee kinderen op onderzoek uit gaan. Ze komen voor belangrijke vraagstukken te staan, waaronder wat de betekenis is van democratie, en wat gebeurt er als de democratie verdwijnt zoals het geval was in de Tweede Wereldoorlog? De opstelling van de tentoonstelling zorgt ervoor dat leerlingen zelf worden betrokken in het verhaal en gaandeweg de vragen zelf kunnen beantwoorden. De interactieve aard van de tentoonstelling zorgt voor bewustwording en activeert leerlingen om na te denken over deze belangrijke onderwerpen. De "machines" stelt ze vragen waarbij foute antwoorden op humoristische wijze worden gecorrigeerd. In tweetallen kunnen ze op onderzoek uit gaan in de democratiefabriek. Er is tot nu toe al veel belangstelling getoond voor de voorstelling door basisscholen.

Officiële opening
De democratiefabriek is een initiatief van meldpunt discriminatie Artikel 1 Overijssel en de gemeente Almelo. Het doel van de tentoonstelling is om kinderen zelf het antwoord te laten vinden op enkele belangrijke vragen: "wie ben ik en wie ben jij? Wat is democratie, vrijheid en gelijkheid?" Maar ook vragen die dichter bij de belevingswereld van kinderen staan: "Hoe kom je in actie tegen pesten? Wat zijn conflicten? En hoe werkt macht?" Door het interactieve karakter blijven de leerlingen geboeid en gaan zelf actief aan de slag met dit belangrijke onderwerp. De officiële opening vindt plaats op dinsdag 25 september bij de Bibliotheek Almelo aan het Baken 3. Wethouder van Mierlo zal daar om 12 uur de officiële opening afronden. Daarna mag groep 8 van basisschool De Bonkelaar het spits afbijten en de tentoonstelling als eerste bezoeken.

Tot 1 oktober
Na de opening op 25 september is de tentoonstelling nog tot 1 oktober te bezoeken door groepen van basisscholen in de gemeente Almelo. De doelgroep voor deze tentoonstelling zijn de groepen 7 en 8 van de basisschool.