Afbeelding
Foto:

Almelo bouwt aan
een mooie toekomst

ALMELO - De maatschappij is aan het veranderen. We zien vergrijzing, mensen wonen langer zelfstandig, jongeren wonen vaker op zichzelf. Dit alles heeft een belangrijke impact op de lokale woonwensen. Deze week organiseerde de gemeente een politiek beraad over woningbouw in de nabije toekomst.

De gemeenteraad organiseerde een politiek beraad waar ook de woningbouwprogrammering 2017-2026 aan bod komt. Dit kijkt op redelijk detailniveau naar de behoefte aan welke soort en hoeveel woningen gerealiseerd moeten worden om aan deze behoefte te voorzien.

Goede afwegingen
De gemeente probeert net als andere gemeenten een goede balans te vinden tussen de behoefte nu, de behoefte in de nabije toekomst en ook de behoefte op langere termijn. Immers, veel seniorenwoningen bijbouwen is nu zinnig vóór de vergrijzing, maar wanneer deze groep er niet meer is moeten deze woningen ook geschikt zijn voor de inwoners die dan willen wonen.

Speerpunten
De gemeente wil de komende jaren minimaal 1.400 woningen en maximaal 1.790 woningen toevoegen aan de woningvoorraad. Met name in het midden- en duurdere segment zijn woningen nodig van een hogere kwaliteit. Oftewel, woningen die ook aantrekkelijk zijn voor Almeloërs met een wat dikkere portemonnee. Aan de andere kant van het spectrum is het ook belangrijk om voldoende betaalbare woonruimte te realiseren voor starters en jongeren. Het ligt ook in de regionale ambitie om met name jongeren en starters vast te houden; wanneer zij wegtrekken uit steden door een gebrek aan woonruimte, vertrekt ook een stukje van de economie en gemeenschap met hun.

Inspraak
De gemeente organiseerde op 20 februari al een eerste politiek beraad over dit thema, waarvan dit een vervolg is. Er werd onder meer een toelichting gegeven op het concept-raadsvoorstel qua focus en prioriteiten. De gemeente voert ook regelmatig onderzoek in de brede zin uit naar woonwensen en woonbelevenis, om te kijken wat beter kan.