Afbeelding
Foto:

Neem een kijkje in een asielzoekerscentrum

ALMELO - Op zaterdag 22 september is de landelijke Open AZC Dag. Asielzoekerscentra in heel Nederland openen deze dag van 13.00 tot 16.00 uur hun deuren voor het publiek.

De asielzoekerscentra zijn doorgaans niet open voor het publiek en ook de landelijke discussie geeft vaak een vertekend beeld over de werkelijkheid. Onbekend maakt onbemind op dit vlak, dus de open dag moet helpen om meer mensen een realistisch beeld te geven van het leven in deze centra en de vele medewerkers en vrijwilligers die zich inzetten voor de asielzoekers. De Open azc dag is een initiatief van het COA, het Ministerie van Justitie & Veiligheid en VluchtelingenWerk Nederland. De landelijke open dag wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd, veertig locaties nemen deel. Vorig jaar trok de Open azc dag ruim 27.000 bezoekers. Met het openstellen van de deuren van azc's willen de organisaties vluchtelingen en asielzoekers een gezicht geven en bezoekers uitnodigen met hen in gesprek te gaan.

Nationale Burendag
De Open AZC Dag vindt plaats op Nationale Burendag. De organisaties willen hiermee benadrukken dat asielzoekers buren zijn van ons allemaal. Het Oranjefonds organiseert Nationale Burendag omdat buurten leuker, veiliger en socialer worden als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt. Het COA, Ministerie van Justitie& Veiligheid en VluchtelingenWerk Nederland sluiten zich hier van harte bij aan.

Kom ook
In Overijssel openen de azc's in Almelo en Hardenberg hun deuren. Er zijn rondleidingen, workshops en kinderactiviteiten. Organisaties vertellen meer over hun werkzaamheden op een opvanglocatie; de toelating, registratie, opvang en de begeleiding van asielzoekers naar een woning in Nederland of terug naar het land van herkomst. Op de website www.openazc.nl staat een overzicht van alle activiteiten die op de azc's georganiseerd worden.