Afbeelding
Foto:

Twentse Fietstelweek

TWENTE - De Twentse gemeenten gaan van 17 tot en met 23 september weer gezamenlijk de SMART Fietstelweek organiseren. Met dit grotere onderzoek willen de gemeenten belangrijke inzichten opdoen over het fietsgedrag van de Twentenaren.

Hoe raar het ook klinkt, maar in 'Nederland Fietsland' zijn opmerkelijk weinig onderzoeken verricht naar ons fietsgedrag. Zó normaal is het fietsen klaarblijkelijk, maar hierdoor ontbreekt het de gemeenten wel aan een stukje inzicht. Deze week worden fietsers aangespoord om de SMART-app te installeren op hun telefoon via www.smartintwente.nl. Gedurende de week legt de app dan het fietsgedrag vast. Zo moet duidelijk worden wie, wanneer, waar heen fietst en met welke motivatie. Immers, een recreatief fietser heeft andere prioriteiten dan iemand die snel naar zijn werk wil fietsen in de ochtendspits. Hiervoor is bijvoorbeeld de hoeveelheid stoplichten van belang. De opgedane inzichten helpen dan bij het verbeteren van de fietsinfrastructuur in de regio. De gegevens die de app vastlegt zijn anoniem, zo is de privacy niet in gevaar.

Spaar punten
Voor elke gemaakte fietsrit of wandeltocht sparen SMART-app gebruikers één punt per kilometer. Deze punten zijn via de SMART-appshop te verzilveren bij lokale ondernemers. Bovendien krijgen SMART-app gebruikers in Enschede sneller groen bij verkeerslichten. De Twentse gemeenten willen de app nu nog nadrukkelijker gaan gebruiken om meer inzicht in de fietsstromen te krijgen. "Er wordt heel veel gefietst in Twente en dat is goed en gezond", aldus fietswethouder Jurgen van Houdt van initiatiefgemeente Enschede.