Afbeelding
Foto:

De Klup Twente begint met maatschappelijke diensttijd

ALMELO - Vrijwilligers zijn het smeermiddel in de samenleving. In tijden van terugtrekkende overheden zoals nu neemt ook de behoefte aan en druk op vrijwilligers fors toe. De Klup Twente zet daarom nu al in op de maatschappelijke diensttijd.

De komende maanden gaan landelijk al zo'n 13.000 jongeren en jongvolwassenen aan de slag in het kader van deze diensttijd. Dit is niet verplicht; in tegenstelling tot de eerdere maatschappelijke stages. Doel van de maatschappelijke diensttijd is om jongeren te laten ervaren dat iets doen voor een ander belangrijk is, maar ook dat ze hun eigen talenten zo verder kunnen ontwikkelen. Veel scholen in het voortgezet onderwijs gingen daarom ook al op eigen initiatief door met de maatschappelijke stages - leerlingen zijn over het algemeen erg tevreden na afloop.

Subsidie
De Klup Twente ontvangt nu een subsidie om achttien maanden lang te gaan proefdraaien met ee maatschappelijke diensttijd. Dit is dan gericht op de brede doelgroep van zestien tot dertig jaar. Onder de noemer Topjobs wil De Klup Twente zeker 75 scholieren, studenten 'jonge thuiszitters' en werkende jonge professionals enthousiast te maken voor vrijwilligerswerk.

Experimenteren
De nieuwe regering stelt miljoenen euro's beschikbaar voor dit soort experimenten in zogenaamde 'proeftuinen'. De Klup Twente ontvangt bijna 200.000 euro voor hun project. In september gaat Topjobs van start, met als doel om deze groep door middel van een wervingsbureau te koppelen aan organisaties die hun goed kunnen gebruiken. Daarnaast komt er een vrijwilligersacademie, waar deelnemers elkaar kunnen ontmoeten, deelnemen aan workshops en andere activiteiten kunnen ontplooien. Eén van de ontmoetingsplekken wordt in ieder geval de voormalige Hagedoornschool. Meest bijzondere onderdeel van het wervingsbureau is de digitale ontmoetingsplek voor jongeren waar ze elkaar kunnen opzoeken, met elkaar kunnen chatten en informeren met foto's, video's en tekstjes. Wil je meedoen met Topjobs en ben je tussen 16 en 30 jaar, meld je dan aan bij jan.vrielink@deklup.nl of telefoon 06 30.53.59.48. Kijk ook op: www.deklup.nl