Afbeelding
Foto:

Succesvol zijn door anderen het tegendeel te bewijzen

TWENTE - Succesvol zijn, wat is dat eigenlijk? Een hoge functie en een Porsche voor de deur? Deze sterke Twentenaren laten zien dat succes vele vormen kent. In deze serie delen zij dan ook hun verhaal waarin zij ieder op hun eigen manier hun weg naar succes vinden of gevonden hebben. Zij laten zich niet in een hokje duwen maar bepalen zelf hoe zij succesvol zijn. Pepijn (27) doet dit keer zijn verhaal.

Pepijn heeft de afgelopen jaren aardig wat moeten overwinnen om te komen waar hij nu is. Met zijn autisme, zijn gewrichtsaandoening en diverse ontwikkelingen in zijn omgeving, kwam Pepijn voor meerdere uitdagingen te staan. Op zich is hij nu best tevreden hoe het gaat. Als technisch medewerker in een callcenter, radiodj en vrijwilliger voor Metropool heeft hij een afwisselend schema. Door zijn eigen grenzen te verleggen en problemen aan te pakken, heeft hij al veel bereikt, al vindt hij dat nog best een beetje moeilijk om toe te geven. Pepijn heeft nog zoveel plannen die hij wil verwezenlijken voordat hij zichzelf succesvol kan noemen, vertelt hij. Dit getuigt van een flinke ambitie maar laat ook wel een beetje Pepijns perfectionisme zien.

Tegendeel bewijzen
Over bijna alles in zijn leven denkt Pepijn wel na. "Bijna alles wat ik doe, doe ik met een reden, of die altijd gegrond is, is een andere vraag", lacht hij. Op zijn 18e had Pepijn geen enkel diploma en deed hij productiewerk tijdens een leer-werktraject, wat hij niet leuk vond en ook nog eens slecht voor zijn gewrichtsaandoening was. Pepijn is creatief en wilde daar iets mee doen: het doel werd een hbo studie Kunst en techniek. Zijn advies aan anderen is ook om jezelf altijd een doel te stellen, al is het klein, vanuit daar kan je verder groeien. Zijn studie gaf Pepijn de mogelijkheid om meer zijn hersens te gebruiken, minder lichamelijk werk te hoeven doen en toch zijn creativiteit te gebruiken. Het heeft hem een paar jaar meer en een moment dat hij bijna opgaf gekost, maar zijn diploma heeft hij binnen. "Ik heb in mijn verleden vaak te horen gekregen dat ik dom was, ik wilde mensen verdorie het tegendeel bewijzen."

Theater
Tijdens zijn studie was het vooral de kant van het filmmaken en scenarioschrijven die Pepijn trok. Hij zou nog graag een eigen film maken, iets waarop hij trots kan zijn. Zijn eigen film producerende bedrijf ziet hij in de toekomst wel voor zich. Pepijn kwam in aanraking met film doordat hij jaren bij het theater heeft gezeten. Theater heeft hem leren omgaan met zijn autisme. "Ik heb mezelf leren kennen door een ander na te doen." Dit deed hij door de communicatie te analyseren en het in praktijk toe te passen. Naast zijn analytische kant waarbij alles moet kloppen, heeft Pepijn ook een andere, meer spirituele kant die meer op blind vertrouwen berust. Hij heeft een korte opleiding gevolgd op spiritueel gebied en hoopt het geleerde in de toekomst toe te kunnen passen als spiritueel energetisch therapeut. Genoeg diverse plannen voor de toekomst in ieder geval. Belangrijk hierbij is voor Pepijn dat hij zijn hoofd leeg houdt, en dat lukt hem steeds beter.