Afbeelding
Foto:

Column Yarden: Alles net iets anders

Frans was al geruime tijd ziek en zijn dochter vertelt mij over hoe haar vader, tijdens zijn ziekte, alles al had bedacht voor zijn eigen uitvaart. Met zijn vrienden besprak hij voor zijn overlijden al dat zij zijn kist zouden dragen en de condoleance wilde hij graag laten plaatsvinden in het café waar hij vaak kwam. Ook dit besprak en reserveerde hij allemaal nog zelf.

Jarenlang was hij timmerman en dus wist hij als geen ander hoe zijn kist er uit moest komen te zien. Massief hout, licht van kleur met stevige metalen handgrepen en een kruisje op het deksel. Frans was altijd te vinden in zijn hobbyschuur, daar wilde hij dan ook graag opgebaard worden. Tussen al het gereedschap en zijn machines werd hij keurig netjes opgebaard, een bloemstuk met daarin een hamer en een rolmaat maakten het geheel af.

Zoals het bij leven altijd ging, zo kwamen ook nu elke dag zijn vrienden even langs om een groet te brengen en een kopje koffie te drinken. Soms maar vijf minuutjes en soms een halve dag om nog even wat aan de tuin te doen zodat alles er netjes uitzag voor wanneer er bezoek kwam. De dagen tot aan de crematie verbleef Frans op zijn geliefde plek en elke dag kwam ik langs om te controleren of alles nog zo was zoals het hoorde. En iedere keer dat ik daar was verbaasde ik mij over de hoeveelheid gereedschap en materialen die hij in de loop der jaren had verzameld en allemaal netjes in de schuur had uitgestald.

De dag van de uitvaart verliep zoals hij had gewild, met familie en vrienden naar het crematorium, een eenvoudige maar degelijke zwarte rouwauto was de wens. Bij het crematorium 'geheime zendermuziek' in de aula en warme woorden van familie en vrienden maakte dat het een persoonlijke en sfeervolle bijeenkomst was. Na afloop in de koffiekamer van het crematorium genoot de familie van soep met brood én een borrel. Een borrel voor een laatste toost op het leven van Frans…

Bjorn ter Haar, Yarden uitvaartzorg. De columns van Bjorn en zijn collega's zijn gebundeld in een boekje,'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een derde uitgave verschenen. Deze derde bundel kunt u gratis bestellen door een email