Afbeelding
Foto:

De zussen Van Gogh

ALMELO - In aanloop naar het weekend van Open Ateliers Almelo op 22 en 23 september organiseert Bibliotheek Almelo met hen een bijzondere concertlezing waarin een beeld wordt geschetst van de zussen Van Gogh. U bent van harte welkom op dinsdag 4 september om 20.00 uur in bibliotheekcafé De Meridiaan. Toegang is gratis.

Auteur Willem-Jan Verlinden van het gelijknamige boek geeft een uitleg van een aantal van de levensthema's van de zussen Van Gogh en hun beroemde broers aan de hand van fragmenten uit hun eigen brieven, gedachten van tijdgenoten en fragmenten uit zijn boek. Pianist Marcel Worms begeleidt Verlinden op piano. Zij maken een accolade die muziek en tekst verbindt en daarmee de zussen en hun familie in het nú doen spreken.

Versterken
Tekst en muziek versterken elkaar om dit beeld completer te maken. De belangrijke thema's in hun bestaan worden gekoppeld aan muziek die hieraan uitdrukking geeft. Soms in hun eigen woorden, dan weer in die van hun broer Vincent wordt duidelijk wat het betekende om 'zus Van Gogh' te zijn. Verbindende en verdiepende muziek van componisten uit de tijd zelf op piano, hét instrument dat Anna, Lies en Wil van Gogh ook speelden. Ze kozen voor werken van componisten die Vincent of zijn zussen gekend zouden kunnen hebben. Naast Wagner wordt Debussy, Chabrier, Poulenc en de Nederlandse componisten Diepenbrock en Smit gespeeld. De voorstelling is gebouwd op de thema's geboorte, reizen, natuur, familieband, liefde voor Brabant en kostschool. Maar ook meer abstracte thema's als uitsluiting, afstand, heimwee, omzien en sterven komen aan de orde.

Bezetting
Op de vleugel speelt Marcel Worms. Hij vertolkte eerder muziek ter illustratie en versterking van de verhalen van Jan Brokken, K. Schippers, A.L. Snijders en Marja Vuijsje. Hij bracht een cd uit onder de titel 'Pictures at a Van Gogh Exhibition'. De lezing is gratis toegankelijk.