Afbeelding
Foto:

(Voorlopig) geen verdieping van kanaal Almelo-Haandrik

ALMELO - Het is het verhaal van het kip of het ei: welke was er eerst? De Provincie Overijssel ziet vooralsnog af van het verdiepen van het kanaal Almelo-De Haandrik, omdat ze denken dat er te weinig animo zou zijn om dit te gebruiken.

De Gedeputeerde Staten van Overijssel zien voorlopig af van het opwaarderen van het kanaal Almelo-De Haandrik. Dit is nu geschikt voor binnenvaartschepen met een laadvermogen tot 700 ton, maar er werd gekeken naar de mogelijkheden om het kanaal geschikt tot maken voor schepen tot wel 1.000 ton. Ook de beperkte breedte van het kanaal en sluisligging zijn actoren die het kanaal beperken in zijn functionaliteit. De kosten die nodig zijn voor het verdiepen van het kanaal zouden echter niet opwegen tegen de verwachte extra vervoersstroom over dit kanaal. Sterker nog, deze daalde juist al enige tijd.

Lange discussie
Het opwaarderen van het kanaal is een plan met een lange geschiedenis. De Provincie Overijssel investeerde eerder al in het opwaarderen voor schepen tot 700 ton, wat zelfs toen al fikse discussie opleverde. Zo constateerde de Rekenkamer Oost-Nederland eerder nog dat het aantal schepen op dit kanaal juist daalde in plaats van steeg. Momenteel maken drie bedrijven actief gebruik van het kanaal. De daling bij de kleine scheepvaart is onder meer ingegeven door de steeds strengere regelgeving, waardoor het aantal kleine schippers daalt. Varen met een kleiner schip met minder lading is dan al snel niet meer winstgevend.

Toekomstperspectief
Vooralsnog lijkt het er dus op dat het totaal opwaarderen van het kanaal het niet gaat halen. Wel kijkt de Provincie naar kleinere verbeteringen om het kanaal aantrekkelijker te maken voor kleinere scheepvaart. Onder meer verbreding zodat schepen in ieder geval tussen Almelo en Coevorden tegelijk heen en terug kunnen varen. Nu is het kanaal nog effectief eenrichtingsverkeer door de smalle opzet.