Afbeelding
Foto:

Etiquette bij kerstdiner: hoe hoort het?

TWENTE - We zitten al weer midden in december en de kerstdagen staan al weer bijna voor de deur. Van borrels tot familieaangelegenheden en van het kerstdiner tot een kerstgala, december is de maand van de feesten. Als je dan uitgenodigd bent voor een kerstdiner is het wel fijn dat je een beetje weet wat er van je wordt verwacht als gast, oftewel, hoe zat het ook weer met die etiquette?

Als je te gast bent, is het voor je tafelgenoten wel zo fijn als ze niet tegenover iemand zitten die continue op zijn of haar smartphone zit te kijken of er wel erg aparte tafelmanieren op na houdt. Een korte opfrisser voor net tafelgedrag kan voor de feestdagen dus geen kwaad. Een goede binnenkomer bij het diner waarvoor je bent uitgenodigd, is een cadeautje voor diegene die het diner organiseert. Wijn of bloemen vallen vaak in de smaak. Als het moment dan daar is dat men aan tafel gaat, ga dan niet aan tafel zitten voordat de gastvrouw zit of aankondigt dat je mag gaan zitten. Zitten doen we niet onderuitgezakt maar rechtop, benen naast elkaar en geen ellebogen op tafel.


Aan tafel
Eenmaal geïnstalleerd, gelden er aan tafel ook regels om het kerstdiner voor iedereen een aangename gelegenheid te laten zijn. Zo wacht je tot de gastheer of gastvrouw begint met eten of aankondigt dat er begonnen mag worden voordat je begint met eten. Je legt het servet op je schoot voor eventueel gemors. Ga tijdens het diner liever niet van tafel, wanneer dit toch nodig is excuseer je dan en leg je servet op je stoel.


Telefoonstilte
Een andere belangrijke regel: geen smartphones aan tafel! Oprechte interesse tonen in je gezelschap zal worden gewaardeerd. Door vastgeplakt te zitten aan je smartphone laat je eigenlijk zien dat je je gesprekspartner niet interessant vindt. Maar waar praat je dan over? Het credo: houd het positief en gezellig. Vermijd onderwerpen die als beledigend kunnen worden ervaren als taboes, politiek en religie. Haal ook geen oude koeien uit de sloot, daar wordt de sfeer niet gezelliger op. Door te luisteren en vragen te stellen, laat je zien dat je oprecht geïnteresseerd bent. Uitgegeten? Laat dit dan zien door je bestek op half vijf te leggen. Bedank tot slot de kok voor het eten en de gastvrouw/heer voor de hartelijkheid.