Afbeelding
Foto:

Column Yarden: Loslaten

In de slaapkamer op de benedenverdieping lag Jan op bed. Na een kortdurend ziekbed, in bijzijn van zijn lieve vrouw Greetje, overleed hij op 81 jarige leeftijd. Samen stonden we naast zijn bed en ik nam de lieve woorden die ze sprak over haar grote liefde in me op.

Jan zijn vaste plek aan de vierkante eettafel werd vrijgehouden. Zijn puzzelboekje en leesbril geduldig wachtend op hun eigenaar. We dronken een kop koffie en Greet begon te vertellen. Ze hadden geen kinderen, weinig contacten, leefden hun eigen leven maar waren al ruim 50 jaar onafscheidelijk en gelukkig met elkaar. Hoewel Greet duidelijk te kennen had gegeven dat Jan niet thuis opgebaard kon worden en overgebracht zou worden naar ons uitvaartcentrum, merkte ik hoeveel moeite het haar kostte om haar Jan uit huis te laten vertrekken. Ik realiseerde me dat ik haar ook nog eens alleen zou achterlaten op het moment dat we haar man zouden overbrengen en dat wilde ik eigenlijk niet. Ik vroeg haar of ze met me mee wilde rijden achter de rouwauto aan naar het uitvaartcentrum. Ze zou dan ook bij de laatste verzorging van Jan kunnen zijn en, mocht ze dit willen, kunnen meehelpen. Haar tranen begonnen te vloeien… ''Echt?'' vroeg ze. Ze had niet verwacht dat dit kon en mocht. Natuurlijk kan dit ook niet elke situatie maar het kon en ik voelde dat ik dit voor haar moest doen. Jan werd keurig opgebaard in zijn mooiste pak die ze jaren geleden speciaal hadden aangeschaft voor dinertjes tijdens hun vakantie op een cruiseschip.

Op de dag van de uitvaart wilde Greet graag dicht bij Jan blijven en ze zat dan ook tijdens zijn laatste rit naast de chauffeur in de rouwauto. Via een prachtige route langs de boerderij waar Jan ooit werd geboren kwamen we aan bij het crematorium.

Tijdens de plechtigheid werd Jan liefdevol herinnerd met mooie, zorgvuldig gekozen woorden en zijn lievelingsmuziek. Na de plechtigheid begeleidde Greet hem zolang mogelijk en ging met Jan mee tot aan de crematieruimte. Tijdens de koffie vertelde Greet dat ze van tevoren niet had gedacht dat een afscheid zó mooi en waardig kon zijn. Ze zou, naast dat ze natuurlijk nog heel veel aan Jan zou denken, ook nog vaak aan ons denken. Een goed afscheid helpt je écht verder…

Henri Dijkslag, Yarden uitvaartzorg

Verschillende columns zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een derde uitgave verschenen. Deze derde bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HVH te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl