Afbeelding
Foto:

Boetes bij handhavingsactie onverlicht fietsen

ALMELO - Het is een grote ergernis van veel weggebruikers: fietsers die zonder licht fietsen. Ook als schrijver van deze krant is het een fenomeen dat me stoort: een fietstocht in het donker door menig Twentse stad is een oefening in frustratie. Menig jongere maar ook volwassene is 's avonds op pad zonder enige vorm van verlichting op de fiets. Dit ondanks alle voorlichtingscampagnes.

Toen de donkere dagen weer voor de deur stonden werden al weer campagnes opgezet om het fietsen met verlichting te promoten. Dit blijkt een hardnekkig fenomeen. Uit cijfers van de Fietsersbond en anderen blijkt dat ongeveer de helft van jongeren tot 25 jaar zonder licht fietst. Kijken we naar het totaal aantal fietsers, dan fietst een derde van hen zonder licht. Dit is raar, aangezien zien en gezien worden toch echt belangrijk zijn voor uw en andermans veiligheid op de weg. In Almelo bleef het aantal uitgeschreven boetes voor onverlicht fietsen de afgelopen jaren nog wat achter bij andere plaatsen. De pakkans bleek helaas vrij laag.

Boetes
Dat een lage pakkans niet géén pakkans is, bewees de politie afgelopen weekend. Rondom het centrum werd een gecoördineerde handhavingsactie gehouden, waarbij de politie in totaal 32 bekeuringen uitschreef voor het fietsen zonder licht. De 'gelukkige' ontvangers mogen voor hun gebrek aan licht ieder 55 euro afrekenen, exclusief de 9 euro administratiekosten. Landelijk schreef de politie de afgelopen jaren vaker boetes uit, ook vanwege de wat hogere prioriteit die dit thema lijkt te krijgen.

Meer acties
Ook de komende tijd zal de politie vaker onaangekondigde acties houden om boetes uit te delen. Waarschuwingen hoeven fietsers niet op te rekenen. Eerdere voorlichtingsacties waren al gericht om een stukje bekendheid met de regels te kweken bij de diverse doelgroepen. Zo werd er ook gericht gekeken naar uitgaanspubliek. Afgelopen jaar begonnen lokale kroegen zelfs met de verkoop van fietslichtjes voor 3 euro, met als doel om stappers te bewegen veilig(er) naar huis te fietsen. Ook in Hengelo werden al lampjes verkocht in de lokale horeca.

De regels
De regels voor fietsverlichting zijn relatief simpel. Een fiets moet in Nederland voorzien zijn van de gebruikelijke reflectoren: een rode op de achterkant, 4 gele reflectoren op de trappers en witte of gele reflectoren op de wielen of banden. Daarnaast mag een fiets witte of gele verlichting aan de voorkant hebben - recht vooruit schijnend - en een rood licht achter. Losse verlichting moet eveneens recht vooruit en achteruit schijnen, moet goed zichtbaar zijn en mag alleen op de fiets of bovenlichaam geplaatst worden. Een detail dat veel mensen vergeten: géén van deze lampen mogen knipperen. Alleen continu brandende verlichting is toegestaan.