Afbeelding
Foto:

Nieuwe afspraken over woningaanbod en -kwaliteit

ALMELO - De gemeente Almelo heeft afgelopen week nieuwe afspraken gemaakt met de woningcorporaties. De afspraken gaan concreet gepaard met investeringen, wat zowel het aanbod van woningen als het leefklimaat moet verbeteren.

De gemeente tekende deze prestatieafspraken voor de periode 2019-2023, samen met de woningcorporaties Beter Wonen en Sint Joseph, evenals de huurdersbelangenorganisaties van beiden. De corporaties gaan volgend jaar 10,5 miljoen euro investeren in de woningvoorraad en 1,3 miljoen euro in de leefbaarheid en veiligheid.

Jaarlijkse afspraken
De gemeenten en woningcorporaties leggen jaarlijks dit soort afspraken vast. Doel is om zo richting te geven aan het woningaanbod en de bijbehorende leefbaarheid, zowel op korte als langere termijn. Gemeenten moeten deze prestaties goed vastleggen en evalueren, als uitvloeisel van de Woningwet. In de afspraken staat bijvoorbeeld welke woningen gebouwd moeten worden en voor welke doelgroepen. Zo kan de gemeente enige invloed uitoefenen op het totale aanbod en richting geven aan bepaalde trends. Zo is door vergrijzing de vraag naar levensloopbestendige woningen gegroeid. Tegelijk is de maatschappij individualistischer geworden, waardoor bijvoorbeeld huishoudens kleiner zijn dan decennia geleden.

Duurzaam en betaalbaar
De afspraken zijn onder meer gericht op het duurzamer maken van bestaande woningen en het beperken van de lasten voor bewoners. De corporaties investeren bijvoorbeeld in het verduurzamen van bestaande panden, waardoor de energierekening voor bewoners omlaag zal gaan. Daarnaast werken de corporaties dit jaar al intensiever samen met andere partijen die in de wijken actief zijn om zo ook de leefbaarheid en veiligheid in Almelo in brede zin verder te verbeteren. De ervaring leert dat veel aspecten met elkaar verbonden zijn. Zo is overlast in een straat iets waar politie, gemeente, hulpverleners en de woningcorporaties allemaal een rol in spelen om dit op te lossen. Zeker nu de problematiek van overlast complexer is geworden de afgelopen jaren is een goede samenwerking en ketenaanpak essentieel om de overlast voor Almeloƫrs terug te dringen.

Afbeelding