Plaatsing energie opwekkende lichtmast in Mariaparochie. Door wethouder Eugène van MierloFoto: Lenneke Lingmont20181206
Plaatsing energie opwekkende lichtmast in Mariaparochie. Door wethouder Eugène van MierloFoto: Lenneke Lingmont20181206 Foto: Lenneke Lingmont

Almelo heeft primeur met nieuwe lichtmast

ALMELO - Almelo is de eerste gemeente in Nederland met zo'n volledig zelfvoorzienende lichtmast die 365 dagen per jaar stroom oplevert.

Van Mierlo: "Voor toekomstige generaties moeten we nu nadenken over duurzame oplossingen." Een windturbine en zonnepanelen die aan de één paal bevestigd zijn, wekken de energie op.


Veel energie
De windturbine levert al stroom vanaf een zeer zwakke windsnelheid van minimaal 1 meter per seconde. Alle restenergie wordt in een accu opgeslagen. Op dit moment wordt de energie gebruikt voor het registratiesysteem van de overstortvoorziening in Mariaparochie.


Toekomst
Wanneer in de toekomst meerdere van deze masten op een kruising geplaatst worden, kunnen bijvoorbeeld ook de installaties voor verkeerslichten en straatverlichting van die energie gebruik maken. Om ervaring op te doen kocht Almelo in eerste instantie twee van deze off grid kabelloze lichtmasten. De andere mast gaat het gemaal verlichten aan de Bornsestraat in Bornerbroek.

Plaatsing energie opwekkende lichtmast in Mariaparochie. Door wethouder Eugène van MierloFoto: Lenneke Lingmont20181206