Afbeelding
Foto:

Op welk inkomen zijn uw toeslagen gebaseerd?

Donderdag 20 december vindt de eerste uitbetaling van de toeslagen voor 2019 plaats. Wanneer deze op een te laag inkomen gebaseerd zijn, betekent dat dat u in 2019 teveel uitbetaald krijgt en dus achteraf moet terugbetalen.

Vanwege kostenbesparing informeert de Belastingdienst minder per brief, maar steeds meer digitaal. Kostenbesparing is fijn, want de Belastingdienst wordt betaalt met de belastingcenten van alle Nederlanders, maar dat betekent ook dat de nieuwe beschikkingen mogelijk aan uw aandacht zijn ontsnapt.

Inkomen
De belastingdienst gaat voor de berekening van Huurtoeslag, Zorgtoeslag, Kindgebonden Budget en Kinderopvanguitslag uit van het belastbaar inkomen. Dus niet de bedragen die bij u op de rekening worden bijgeschreven.

Voorbeeld:
In 2018 krijgt een alleenstaande ouder dan 21 jaar maandelijks € 946,73 bijgeschreven en eenmalig het vakantiegeld € 597,96. Bij elkaar: € 11.958,72. Voor aftrek van belasting is dat een bedrag van ruim € 15.000. Dit is het bedrag waarmee de Belastingdienst de hoogte van de toeslagen berekend.

Waarop gebaseerd?
Voor het inkomen van 2019 is een schatting gemaakt van uw inkomen. Wat precies het inkomen gaat zijn weet de Belastingdienst niet. U heeft daar mogelijk meer informatie over. U weet bijvoorbeeld dat u vanuit een uitkeringssituatie naar een topfunctie bij een bedrijf gaat. De enige cijfers waarmee de Belastingdienst kan werken is het inkomen van 2017 en het geschatte inkomen over 2018. Het definitieve belastbare inkomen van 2017 is voor de meeste inmiddels bekend, maar is al twee jaar oud. Het inkomen waar de toeslagen 2018 op zijn gebaseerd, kan behoorlijk afwijken van het daadwerkelijke bedrag. Deze bedragen worden dan gecorrigeerd met een factor die onder andere gebaseerd is op gemiddelde loonstijging. Kortom: De Belastingdienst raad naar uw inkomen en u kunt mogelijk een betere schatting maken.

Controle
Om te controleren met welk inkomen de Belastingdienst rekent, kunt u met uw DigiD inloggen bij Mijn Toeslagen via www.belastingdienst.nl of neem contact op met de Belastingtelefoon via 0800-0543 (gratis). Geef wijzigingen tijdig door en als u een schatting maakt, dan liever te hoog dan te laag om te voorkomen dat u moet terugbetalen.