Afbeelding
Foto:

Gemeente zet rem op wildgroei kleine woonruimte

ALMELO - De woningnood in ons land neemt sterk toe de afgelopen tijd. Een overspanning woningmarkt in combinatie met te weinig bijgebouwde panden en verschuiving in de bevolkingssamenstelling zorgen voor een tekort aan passende ruimte. Een belangrijke trend van de afgelopen jaren was dat bestaande panden steeds vaker opgedeeld werden om zo meer huishoudens per pand onder te brengen. De gemeenteraad van Almelo zet hier nu een rem op.

De gemeente neemt in het voorbereidingsbesluit 'wonen in bestemmingsplannen' een nieuw verbod op dat moet voorkomen dat er meer dan één huishouden per bestaande woning gaat wonen. Het splitsen van een woning in naar meerdere zelfstandige woningen is hiermee verboden.

Gaatje vullen
De gemeente repareert hiermee een opmerkelijk gaatje in het beleid waar anderen handig gebruik van maakten. Bij het behandelen van een zaak eerder dit jaar over een vermeende illegale woning bleek dat de gemeente formeel geen beperking in de bestemmingsplannen op had genomen, waardoor feitelijk meerdere huishoudens per woning toegestaan was. Het gaat dan om situaties waarbij bijvoorbeeld meerdere studenten of arbeidsmigranten in een pand wonen, waarbij sprake is van meerdere 'huishoudens'. Het vestigen van meerdere huishoudens in één woning zonder verdere toetsing of beperking zou kunnen leiden tot onwenselijke situaties. De gemeente noemt hierbij overbewoning, geluidsoverlast en parkeerdruk.

IJskast
De gemeente wil voorkomen dat er nog meer van dit soort situaties ontstaan, waarvoor nu een voorbereidingsbesluit genomen is. Hiermee geeft de gemeente zichzelf wat meer tijd om bestaande bestemmingsplannen te repareren. Het bevriest de situatie zoals die nu is. Of dit op termijn ook gevolgen zal hebben voor bestaande bewoning met meerdere huishoudens is de vraag. Immers, bewoners en verhuurders deden tot nu toe niets verkeerd. Ook in andere gemeenten zijn soortgelijke gaten gedicht, zo kwam er in Enschede een 'studio-verbod' om te veel kleine woonruimte tegen te gaan.