400.000 euro voor kinderen in armoede

ALMELO - Cijfers liegen er niet om. Nog steeds groeien er (te) veel kinderen op in armoede. Vaak betekent dit dat er voor iets extra's als sport, cultuur en dergelijke geen geld is. Het kan sociale uitsluiting tot gevolg hebben.

Gelukkig zijn er tal van initiatieven van verenigingen, stichtingen en particulieren die uitsluiting proberen te voorkomen. Met een incidentele subsidieregeling gaat het college van B&W deze initiatieven ondersteunen. Het college stelt een bedrag van 400.000 euro beschikbaar voor de periode van 2019 tot 2022 voor steun in de rug particuliere initiatieven voor kinderen in armoede.

Omvang regeling
Het college van B&W gaat met de subsidieregeling initiatieven waarderen met maximaal 5.000 euro per jaar. Per initiatief is er maximaal 10.000 euro beschikbaar gedurende de vier jaar dat de subsidieregeling loopt, 2019 tot en met 2022. Het Almelose college wil op deze manier bijdragen aan minimaal 40 goede maatschappelijke initiatieven die direct ten goede komen aan kinderen in armoede. Het college wil hiervoor in de komende vier jaar nog beschikbare Klijnsmagelden van 2017 en 2018 benutten.

Betrokkenheid
Met de voorgestelde aanpak wil het college een nog bredere maatschappelijke betrokkenheid van verenigingen en stichtingen bij het vraagstuk. Zij kunnen veel betekenen. Hun initiatieven voor de kinderen zijn aanvullend op de al door de gemeente gesubsidieerde activiteiten voor kinderen in armoede van de Stichting Jeugdfonds en Leergeld, de subsidie voor zwemles voor kinderen in armoede en voor de inzet van de voedselbank voor kinderen.

Aanvragen
Verenigingen en stichtingen kunnen in de periode van 2019 tot 2022 maximaal 5.000 euro per kalenderjaar en maximaal 10.000 euro in een periode van vier jaar, waarderingssubsidie vragen als ze concreet iets betekenen voor kinderen in armoede. De subsidie bedraagt maximaal 50 procent van de (project)kosten. Dat mag op veel gebieden zijn: van het stimuleren van sportdeelname, cultuurdeelname zoals dans tot een muziekinstrument leren bespelen, rappen, dj-techniek, toneel of theater. Ook kan een vereniging of stichting een subsidiebijdrage vragen voor opleidingen en educatieprojecten. Nel als voor projecten gericht op het welzijn van kinderen in armoede. Dan kan het gaan om het stimuleren van sociale interactie of gezondheid.