Afbeelding
Foto:

Van basisschool naar buurtinitiatief De hagedoorn

ALMELO - De voormalige basisschool De Hagedoorn heeft een nieuwe bestemming gekregen. Deze zaterdag opent de buurt de deuren van het Bewonersinitiatief Hagedoorn.

In 2016 fuseerde basisschool De Hagedoorn, waardoor het pand aan de Wilgenstraat leeg kwam te staan. Zeker wanneer leegstand langer een probleem is dreigt verpaupering en problemen. Een groep buurtbewoners zag een mooie kans en een uitdaging: hoe kunnen we dit pand inzetten voor de hele buurt? Zo ontstond het bewonersinitiatief om hier een maatschappelijke ontmoetingsplek van te maken.

Nieuwe invulling
De lege klaslokalen bieden nu onderdak aan diverse organisaties die in de buurt actief zijn en bijdragen aan de leefbaarheid en zorg in brede zin. In de centrale hal worden buurtbewoners ontvangen door gastvrouwen waar ze een praatje mee kunnen maken of een kop koffie kunnen drinken. Iedereen is welkom.

Veel organisaties
De deelnemende organisaties zijn zo divers als de buurt zelf. Op zorggebied zijn dit onder meer 's Heerenloo, Fysio Almelo en Buurtzorg. Sportbedrijf Almelo en Recreatiesport Almelo nemen ook deel. Verder runt Avedan de buurtkamer, is het Leger des Heils present maar ook Mens door Mens, RIBW, Hulp die Helpt Talent Assistent Vrijwilliger en natuurlijk: de gemeente Almelo en Provincie Overijssel.

Opening
De initiatiefnemers zijn terecht trots op het behaalde resultaat met dit bewonersinitiatief. Deze zaterdag is dan ook een feestelijke opening gepland vanaf 14.00 uur. De burgemeester verricht de officiƫle opening om 14.30 uur maar de hele middag zijn er leuke activiteiten.

Veranderende samenleving
Deze insteek met een lokale, maatschappelijke ontmoetingsplek bleek in andere gemeenten al erg succesvol. Het biedt een laagdrempelige manier voor buurtbewoners om een antwoord op vragen of zorg te krijgen. Zeker met het oog op vergrijzing en terugtrekkende overheid is dit een goede manier om mensen te bereiken. De ervaring leert dat veel mensen niet snel contact zullen leggen met de gemeente of een zorgorganisatie, terwijl zij juist goed geholpen kunnen worden. Door mensen op een laagdrempelige manier binnen te halen met een buurtkamer of leuke activiteit komen zij ook sneller in contact met andere organisaties die hen kunnen helpen. Het concept heeft ook raakvlakken met de bekende kulturhusen die al in veel Twentse kleinere kernen te vinden zijn.